Hier is jouw huisdier hun ATM op poten!
Wij hadden helaas de pech om bij AniCura Randstad Borsbeek terecht te moeten komen, en naarmate onze bezoeken zich snel opstapelden, groeide onze teleurstelling alleen maar.
Het werd al snel duidelijk dat bij deze kliniek geld centraal staat en niet de verzorging van je geliefde huisdier. De dure infrastructuur van de praktijk, die je als klant overduidelijk mee financiert, had al een teken aan de wand moeten zijn. Het zien van de Porsche 911 Cabriolet en andere overdreven luxe wagens op de personeelsparkeerplaats had ons moeten waarschuwen: hier draait het niet om de gezondheid van dieren, maar om winst — heel veel winst. Een fenomeen dat wel vaker naar boven komt in alles wat met huisdieren te maken heeft.
Toen we tijdens een van onze bezoeken met ons doodzieke huisdier aankwamen voor een "spoedafspraak", waarvoor je al extra betaalt, werden we vervolgens nog meer dan een uur in de wachtkamer gehouden. Spoed was bij hen nergens te bekennen, behalve dan in het verhogen van de rekening, want een "spoedafspraak" betekent een ander, hoger tarief. Elke kleinste handeling wordt bovendien apart in rekening gebracht, bovenop het consult. Alsof dat nog niet genoeg was, werden we geconfronteerd met een verkoopmentaliteit die je eerder bij een autodealer zou verwachten dan bij een dierenarts. Onnodige en dure behandelingen en onderzoeken werden ons aangesmeerd, zonder dat ze echt noodzakelijk leken voor de gezondheid van ons huisdier. Een paar dagen eerder hadden we al een echo en hartfilmpje laten maken, maar toch werd er opnieuw op aangedrongen om dezelfde onderzoeken te herhalen, terwijl de symptomen al duidelijk genoeg waren inmiddeels.
Wat ons echter het meest tegen de borst stuitte, was het schrijnende gebrek aan empathie en het pure winstbejag van het bedrijf. Hoewel er één dierenarts was die opmerkte dat we al vaak genoeg waren geweest en daarom zijn honorarium niet in rekening bracht, werd dit uitzonderlijke moment van medeleven snel overschaduwd door de kille houding van de rest van het personeel, die duidelijk getraind zijn op het binnenhalen van zoveel mogelijk omzet. Ons hondje had duidelijk niet lang meer te leven, maar toch werden we met veel te veel dure medicatie naar huis gestuurd. Toen we na het overlijden van ons hondje vroegen of we de overbodige medicatie konden retourneren, kregen we een kille "nee" te horen. Dit getuigde van een pijnlijk gebrek aan klantgerichtheid en mededogen. De facturen voor consults liepen hoog op, maar een klein gebaar van begrip kon er niet af. Beestig!
Er was wel enige medeleven toen ons hondje op hun behandeltafel stierf, en de behandelende arts leek oprecht ontdaan en toonde medeleven. Ons hondje werd op een liefdevolle manier behandeld en we kregen de tijd om afscheid te nemen. Maar al snel schakelde men weer over naar de zakelijke modus en werd er afgerekend voor de spoedbehandeling en alle andere handelingen die nog met ons hondje waren verricht. Kassa, kassa!
Ons advies: Als je echt geen andere keuze hebt, overweeg dan tenminste een lokale dierenarts die niet verbonden is aan Mars, het moederbedrijf van AniCura. Bij AniCura Randstad Borsbeek draait alles om geld, niet om het welzijn van jouw huisdier. Bespaar jezelf het verdriet en de zware financiële aderlating en zoek een dierenarts die wél om dieren geeft.
18 augustus 2024