Skandaliczne podejście do klienta i łamanie praw konsumenta! Odradzam!
Zdecydowanie odradzam korzystanie z portalu Kicket.com (dawniej Biletomat.pl). Zakupiłam dwa bilety na koncert IGO we Wrocławiu (19.06.2026 r.). Z powodu burzy wydarzenie zostało przerwane z przyczyn bezpieczeństwa zaledwie po 15 minutach. Choć rozumiem działanie siły wyższej, to absolutnie nie akceptuję faktu, że portal odmawia zwrotu pieniędzy za usługę, która NIE została wykonana.
W odpowiedzi na reklamację (zamówienia B2P4RKLL, NX8EMERR) pracownik obsługi klienta bezczelnie poinformował mnie, że przerwanie koncertu nie stanowi podstawy do zwrotu środków i zaproponował... darmowe wejście na kolejny koncert w nieznanym nikomu, przyszłym terminie. Jako konsument płaciłam za konkretną usługę w konkretnym dniu. Nie mam obowiązku dostosowywać swoich planów życiowych do ich potencjalnych, przyszłych wydarzeń.
Zgodnie z polskim prawem (art. 495 Kodeksu cywilnego) w przypadku następczej niemożliwości świadczenia organizator ma obowiązek zwrócić wpłacone środki, a zatrzymanie pełnej kwoty za 15 minut koncertu to bezpodstawne wzbogacenie. Zasłanianie się regulaminem w tym przypadku to stosowanie niedozwolonych klauzul abuzywnych (art. 385¹ KC).
Portal ignoruje oficjalne wezwania do zapłaty i gra na zwłokę. Sprawa została już przekazana do Miejskiego Rzecznika Konsumentów, zgłoszona do UOKiK oraz uruchomiłam procedurę reklamacji transakcji w banku. Jeśli nie chcecie Państwo mrozić swoich pieniędzy i walczyć o ich odzyskanie w urzędach – omijajcie Kicket i Biletomat z daleka. Amatorszczyzna i brak profesjonalizmu.