Zeer onbetrouwbaar, onprofessioneel & onfatsoenlijk
Alle negatieve reviews komen overeen met onze ervaringen. Met de eigenaar (tip: zoek op Google) is, nadat hij zomer 2024 bij ons kwam om de klus binnen te slepen, nooit één belofte of toezegging nagekomen. Ons werd verzekerd dat er binnen 3 weken geïnstalleerd kon worden, stond ook op de website, maar wij hadden na maanden nog steeds geen zonnepanelen. Na onze aanbetaling in september hoorden we niets meer. Wij hebben zelf continu contact moeten zoeken om te vragen naar de status en de afspraak. Maanden lang houdt hij ons aan het lijntje met appjes: "Je hoort het volgende week/je hoort het morgen/volgende week installatie" etc., maar er gebeurde niets. Bokma had de ene na de andere smoes: zonnepanelen hadden vertraging, wij hadden zogenaamd "te laat" aanbetaald, zonnepanelen moesten nog opgehaald worden in België, het weer was niet goed (stralend weer in oktober), secretaresse (van wie het bestaan ons onbekend was) had niet goed gecommuniceerd en al zijn "personeel met MBO denkniveau is slecht aan te sturen" etc. Van je baas moet je het hebben... Nooit hebben de eigenaar of zijn spookmedewerkers het fatsoen gehad om te bellen om tekst en uitleg te geven. Het is een aaneenschakeling van smoezen per Whatsapp om tijd te rekken.
Uiteindelijk kwam er een datum: 14 nov zou het materiaal worden geleverd en de 15e geïnstalleerd. Echter, op de 14e kwam geen levering. Op de installatiedag kregen we eind van de ochtend (!) een app van Bokma Zonne Energie: de installateur had gisteren zijn pols gebroken. Dus wij hadden voor niks vrij genomen en niemand brengt ons tijdig op de hoogte of belt überhaupt.
Bokma noemt alles "overmacht". Hij zou die dag nog een team sturen om de installatie (met welk materiaal?) in orde te maken en anders "ongeacht het weer" volgende week. Niks meer gehoord. Pas 's avonds een app dat er een week later geïnstalleerd kon worden. Uit coulance voor de vertraging zouden we betere zonnepanelen krijgen (we hadden toch al de beste!?), maar daar zat natuurlijk levertijd op.. Dit hebben we uiteraard afgeslagen. We willen gewoon alles conform de offerte.
Wij hebben daarna een ingebrekestelling gestuurd (alles per e-mail) en zijn ingegaan op zijn voorstel om de week erop te installeren. Geen reactie. Nogmaals vragen om een bevestiging, maar Bokma laat zonder tegenbericht ook deze (door hem zelf voorgestelde) datum verstrijken. Weer voor niks vrij genomen en een tweede ingebrekestelling gestuurd. Volledig voorbijgaand aan die e-mails krijgen we een app van een spookmedewerker dat het materiaal de week dáárop wordt gebracht en "waarschijnlijk" gestart wordt met installatie. Als we aangeven dat we het uiterlijk een dag van te voren willen weten, krijgen we ook daar geen reactie op. Pas op de dag zelf krijgen we steeds apps en mails met wisselende informatie. Uiteindelijk wordt eind van de middag een deel van het materiaal gebracht, de helft van de zonnepanelen ontbreekt. Er is maar één installateur en hij zegt dat hij niks kan doen omdat het bijna donker is. Op ons aandringen heeft hij het materiaal op onze garage gelegd, anders had hij het zo op onze oprit achtergelaten zonder een idee te hebben wanneer hij terugkomt. We bleken namelijk nog steeds niet te zijn ingepland door Bokma..! De installateur werkte via een tussenpersoon pas 1,5 maand voor Bokma en kende hem niet. De installateur sprak gebrekkig NL en Engels en had nog nooit van de NEN gehoord (volgens website werken installateurs volgens NEN voorschriften). Bokma komt die dag, waarop de installatie wéér niet plaatsvindt, met het verzoek alles binnen 3 dagen in orde te maken. Voor de laatste keer gaan we in op zijn voorstel. Echter, een dag later krabbelt hij al terug: Hij had geen personeel en de weersvoorspellingen waren onzeker. Dit terwijl hij 2 weken geleden "ongeacht het weer" zou installeren. Vervolgens beweerde hij dat hem geen redelijke termijn werd gegund (!) en dat hij ná die 3 dagen wel écht kon installeren. Dat hadden we eerder gehoord en zijn laatste kans was verspeeld.
Wij hadden voldoende grond om de overeenkomst te ontbinden en hebben dat na het verstrijken van die data gedaan. Echter, op die e-mail reageert Bokma niet meer en aangetekende brieven neemt hij niet in ontvangst. Na onderzoek bleken de keurmerken en logo's, die kwaliteit zouden garanderen, onrechtmatig op zijn website en offertes gebruikt te worden. Ook was zijn bedrijf geen lid van de die organisaties. Onjuiste en misleidende informatie. Op grond hiervan kunnen we ook de overeenkomst vernietigen. Na sommatie van deze organisaties heeft Bokma eind 2024 alle logo's van zijn website verwijderd. Onze advocaat heeft inmiddels een 2e herinnering en sommatie gestuurd (per e-mail & aangetekende post), maar geen reactie of terugbetaling….
29 november 2024