Bouwbegeleiding zuid Frankrijk
10 Jaar geleden lieten wij ons huis bouwen in Frankrijk.
Een Maître d’Oeuvre hoort meerdere prijsopgaven te vragen bij de aannemers, wij hebben echter altijd maar één prijsopgave gekregen van de diverse aannemers (grondwerk, huis, dak, loodgieter, elektricien), vaak nogal summier wat betreft inhoud.
Aansluiting nutsbedrijven: geschat € 3000, uiteindelijk betaalden we € 10000.
In de loop van de jaren zijn we talloze gebreken tegen gekomen.
1) Tijdens de bouw werd de tegelwand in de badkamer door Lennart van der Meulen (maître d’oeuvre) afgekeurd, helaas werden de extra benodigde tegels wel in rekening gebracht.
2) Enkele tegels in de badkamer waren gescheurd, deze werden vervangen.
3) Bij de oplevering bleken de voegen tussen de plavuizen slecht te zijn (onregelmatig, kleurverschillen, etc.). Na ruim 1 jaar begonnen de plavuizen te bewegen, omdat ze loslieten van het beton. Na veel problemen zijn ze in de kamer, werkkamer, gang en 2 slaapkamers opnieuw gelegd. Dat heeft voor ons ook extra kosten opgeleverd voor een deskundige rapport.
4) Terras lag hol, dus bij regen bleef er water staan. Uiteindelijk maar gaten geboord, zodat het water weg kan lopen.
5) Tegelwerk rondom het zwembad was erbarmelijk (lieten los), deels op holle ruimtes gelegd en geen correcte afwatering. Inmiddels ca. de helft zelf opnieuw gelegd.
6) De gipsplaten bij de plaats van de kachel waren voorzien polystyreen (tempex/piepschuim) isolatie, hetgeen niet toegestaan is. Op eigen kosten vervangen.
7) Toen de gebruiksaanwijzing van de boiler naar beneden viel, kwam er een forse deuk tevoorschijn. Na ruim een jaar begaf de warmtepomp van de boiler het, als gevolg van schade die opgelopen was bij een val van de boiler. Na veel moeite (dreiging met rechtszaak) de schade vergoed gekregen door de loodgieter.
8) Rioolstank in ruimte van de boiler, uiteindelijk heeft de loodgieter een correct geplaatste ontluchting van het riool geplaatst.
9) Op een ochtend brak het waterfilter voor de waterontharder en stroomde met volle kracht water over de vloer. De filterbehuizing bleek niet tegen de waterdruk te kunnen. De loodgieter heeft nu een drukreduceerventiel geplaatst (als het midden in de nacht was gebeurd had het huis blank gestaan!!). Zo had het huis dus niet mogen worden opgeleverd!
10) De PVC-kozijnen bleken op diverse plaatsen beschadigd te zijn. Inmiddels was de leverancier failliet, wij hadden van tevoren gewaarschuwd dat deze leverancier in ‘zwaar weer verkeerde’.
11) We hebben een grote warmtepomp van Chappee. Het bleek onmogelijk om in de buurt een bedrijf te vinden die onderhoud kan doen of problemen op kan lossen. Er moest een keer iemand uit Marseille (120 km) komen om een probleem op te lossen. Beter had een merk gekozen kunnen worden met een dealer in de buurt.
12) Achteraf kunnen we vaststellen dat vanaf de oplevering er relmuizen (zevenslapers) op de zolder actief waren. Na jaren waren het er kennelijk zoveel dat we wakker werden van het geren van die dieren. Het dak bleek namelijk volledig toegankelijk te zijn voor die dieren en zij zijn dol op de toegepaste isolatie: glaswol vlokken. Wij hebben op eigen kosten het gros van de openingen dicht laten maken en ook de isolatie weer laten aanvullen die door die dieren volledig overhoop was gegraven. Inmiddels weer last van relmuizen met flinke lekkage als gevolg. De kielgoten waren van een soort bitumen gemaakt, waar ze gemakkelijk een gat in knagen en zodoende weer in hun ‘speeltuin’ konden komen. Ook bij de nok was flinterdun afdichtingsmateriaal gebruikt waar ze gaten in geknaagd hadden. Kortom de keuze van glaswol als isolatie was verkeerd, dat had steenwol moeten zijn, waar relmuizen een hekel aan hebben. Nu staat er een flinke (= kostbare) renovatie van het dak op programma: vervanging van de kielgoten, herstel van de nok, verwijdering van het glaswol en aanbrengen van steenwol.
Conclusie:
Het bouwen van een huis is een complex proces, waarbij veel mensen en disciplines betrokken zijn. Het is onvermijdelijk dat er wel eens iets fout gaat. Dat moet tijdig worden gecorrigeerd door goed toezicht en mochten er later toch nog gebreken tevoorschijn komen dan mag je een adequate reactie verwachten van de Maître d’Oeuvre. Daar heeft het helaas aan ontbroken: onvoldoende toezicht, onvoldoende kennis van zaken en bij gebreken worden die in eerste instantie gebagatelliseerd, daarna gebeurt er niets, hij neemt de telefoon niet op, beantwoord de e-mail niet en reageert niet meer op WhatsApp. Op de site staat ‘gevestigd in Frankrijk’ maar je moet heel goed zoeken om het vestigingsadres te vinden om daar een aangetekende brief naar toe te kunnen sturen. Dus kennelijk wil hij geen post ontvangen.