Prima en simpele thuisbatterij
Wat een uitkomst is deze thuisbatterij. We hebben hem nu al een poosje draaien en zijn zeer tevreden! Hij is plug-and-play aan te sluiten, in de handleiding staat dat er vanuit de omvormer vanuit de zonnepanelen ook een lus gelegd moet worden naar de batterij, maar dit is geen must. Je kan eigenlijk elk stopcontact in je woning gebruiken, zelfs in je schuur of garage, zolang hij maar binnen je eigen stroomnet valt. Dit was voor ons echt een uitkomst, omdat ze bij het aanleggen van onze panelen de stroomkabel 1 op 1 naar de meterkast hebben getrokken, dus wij hadden ook simpelweg niet de mogelijkheid om de lus te kunnen maken. Gelukkig toen ik de stekker van de batterij in een willekeurig stopcontact stak, begon hij vrijwel meteen stroom op te slaan. Dus het maakt niks uit welk merk omvormer je hebt (wij hebben een SolarEdge) het is universeel.
Wat de prestaties met het op- en ontladen betreft, is dit ook prima. Bij zonnig weer zit de batterij binnen een mum van tijd vol, dit kan al met 1,5 uur, maar dit is als je geen verbruik in huis hebt. Mocht het bewolkt of regenachtig zijn, kan het zijn dat de batterij helemaal niet oplaadt... Wij hebben een hybride auto die we gewoon met 230 volt opladen, als deze aan de lader zit, zie je wel dat deze de accu behoorlijk snel leeg trekt, dus alleen daarom is het overwegen van extra batterijen waard. Maar dat is een keuze voor later. Bij normaal huishoudelijk gebruik kan je een mooie poos op de thuisbatterij draaien.
De app die je moet downloaden (S-Miles home) om de batterij te kunnen koppelen, is zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Wel moet je eerst de batterij in de app hebben toegevoegd voordat je de P1-meter kan koppelen. De functionaliteiten in de app zijn reuze, je kan echt van alles aanpassen en instellen. Ook denkt de batterij zelf aardig met je mee als je de AI-TOU functie activeert, dit bepaald hoe hij de stroom over de dag verdeeld. Alles is prima inzichtelijk en ook de energiestromen zijn goed te volgen.
Tot nu toe hebben we nog geen problemen ondervonden met de thuisbatterij (paar weken in gebruik), hij wordt niet abnormaal warm, maakt totaal geen lawaai en heeft nog geen storingen afgegeven. Dus hierin is het ook een prima apparaat. Ondanks zijn formaat, is hij redelijk aan het gewicht, maar dat is ergens ook wel logisch, batterijen zijn nou eenmaal best zwaar.
Of 1 batterij echt een voordeel gaat opleveren qua kosten zal nog moeten blijken, maar alles wat je vanuit je panelen zelf op kan slaan en weer kan gebruiken is altijd meegenomen. Denk wel dat voor gemiddeld verbruik meerdere batterijen nodig zijn om een echt goed rendement te verkrijgen. Maar voor een gemiddeld huishouden is deze batterij zeker een plus!
15 maart 2026