Kettler Kettcar Daytona Air (skelter)
Oorspronkelijk waren trapauto's voor volwassenen bestemd, maar al sinds de jaren 50 zijn ze meer voor kinderen.De originele skelter was een Duits product met de merknaam Kettcar. Het woord is ontleend aan de naam van Heinz Kettler, de fabrikant. Kettler is in Nederland vooral bekend van de fitness apparatuur en eventueel tuinmeubilair.
De Kettcar Daytona Air heeft een stalen frame met luchtbanden met en inschakelbare vrijloop. De Kettcar is geschikt voor kinderen tussen 4 - 8 jaar, met een lengte tussen 100 - 130 cm en hij kostte 189,00 bij Bol.com.(opgave:Kettler)
Skelters zijn zowel bij webshops als in de fysieke (speelgoed-)winkel verkrijgbaar. En zelfs Lidl verkoopt ze. Maar bij Lidl vind ik het een nadeel, dat de skelters van Hauck geen beschermkap hebben voor de stuurkolom in tegenstelling tot Kettler.
Let voor de aanschaf van een skelter ook eens op de reviews (Bol.com), want de leeftijden zijn gebaseerd op een gemiddelde lengte. Dus Nederlandse kinderen kunnen sneller uit een skelter groeien, dan voorzien. Er is een ruime keuze voor de leeftijden tussen 3 en 12 jaar bij de verschillende merken.
Bij de Kettler skelter wordt er een metalen u-bocht geleverd voor het stuur, maar dit zit "verstopt" onder skelter. In de handleiding staat dit niet vermeld, dat hij onder skelter zit, maar ik kwam er achter toen ik hem terug wilde sturen.
Ik heb hem gekocht voor mijn kleinzoon, die 3 jaar is geworden. Eigenlijk is hij te klein voor deze skelter, maar hij probeert er in rond te rijden onder begeleiding op een afgesloten terrein en is bijna een meter. Er zijn overigens ook skelters voor 3 jarigen.
De skelter heeft een vrijloop met eveneens drie standen. In de volksmond zou men dit een versnellingsbak kunnen noemen met vooruit, achteruit en vrijloop. Dit betekent, dat de trappers wel kunnen draaien, maar niet meebewegen met de ketting. Het zadel heeft een meegroei functie en is verstelbaar over 3 standen.
De skelter heeft als grote voordeel, dat hij gemonteerd wordt geleverd met uitzondering van het zadel en het stuur. Om de stuurpen te bevestigen aan de voorwielen, moet er een zwart plastic plaatje aan de as van de voorwielen worden bevestigt. Helaas zijn de zwart wit foto's van de handleiding erg onduidelijk, maar het zijn maar een paar schroefjes, dus dit is niet onoverkomelijk.
Als de stuurpen aan het plastic plaatje is bevestigt, moet er nog een plaatje op het stuur worden bevestigt.
Er is vaak kritiek, dat speelgoed niet te repareren is en weggegooid moet worden, maar dit is hier niet het geval. In tegendeel zelfs. Er zit zelfs een plattegrond bij, waarbij ieder schroefje, boutje en moertje individueel is benoemd. Waarbij je dus bij de lokale schroevenboer een vervanging kan kopen voor een paar centen. Waardoor ook andere kinderen er jarenlang plezier van kunnen hebben.
15 juni 2020