Illegale en onveilige auto “door” aankoop keuring
Tijdens de Autocoach aankoopkeuring zijn belangrijke zaken over het hoofd gezien. Auto had geen katalysator en OPF-filter, rechter voorband had een bobbel, gedeelte van panoramadak kapot, en in het rapport werd vermeld dat het een niet-rokersauto betrof, terwijl er duidelijk in de auto was gerookt.
Gemeld bij Autocoach, gaven zij aan dat de katalysator mogelijk verstopt zat of dat onderdelen gedemonteerd hadden moeten worden om zichtbaar te zijn. Ze beweerden ook dat de auto geen katalysator nodig heeft als de viergasmeting in orde is. 2 garages bevestigden dat dit onjuist is. De garages spraken hun zorgen en verbazing uit over de fouten van Autocoach. Bobbel in de band moest direct gerepareerd worden: te groot gevaar voor mij én andere weggebruikers.
Eerst bood Autocoach alleen om het keuringstarief terug te betalen, met als reden dat zij niet aansprakelijk zijn voor het “product”. Hiermee ging ik niet akkoord. Nadat ik een review online had geplaatst, namen zij opnieuw contact op. Jammer dat ze pas opnieuw contact zoeken, nadat ik mijn ongenoegen publiekelijk heb geuit.
Laatste poging voor een oplossing: Autocoach vond een bedrijf die goedkoop een katalysator kon plaatsen. Hier kwam als laatste voorstel om er €200 boven op te doen, met als reden dat het keuring bedrag al was terugbetaald. Daarmee geven ze aan ruim 50% van de kosten te vergoeden om de auto weer legaal en APK gereed te maken. Zij geven aan overtuigd te zijn dat dit een passende oplossing is. Dit betreft echter geen extra tegemoetkoming, maar slechts een restitutie van reeds betaalde kosten. Vergoeding van ruim 50% om de auto volledig legaal en APK gereed te maken zou rond de €1000 zijn, niet €200.
Feit dat Autocoach niet in staat was om te zien dat de auto illegaal was en dat ik nu meer dan €2000 moet betalen om de auto weer legaal en veilig te krijgen, is zorgwekkend. Ondanks dat ik een passender oplossing verwachtte, bleef Autocoach volhouden dat zij niet verantwoordelijk zijn, maar de verkoper. Ze kijken zwart-wit naar de situatie. Het doel van een aankoopkeuring is juist om een advies te krijgen over de staat van de auto, zodat je dit kunt bespreken met de verkoper of kunt besluiten de aankoop niet te doen. Als dat advies zwaar onder de maat is, vind ik dat de klant recht heeft op een betere oplossing. Autocoach stelde echter dat als zij dit voor iedereen zouden doen, ze geen aankoopkeuring meer kunnen aanbieden. Tegelijkertijd beweren ze dat dit soort situaties zelden voorkomt. Dit is tegenstrijdig: als het echt zo zeldzaam is, verdient de klant in zo’n uitzonderlijk geval juist een betere oplossing.
Ze gaven ook aan dat ze me van tevoren hadden gewaarschuwd voor de risico’s van particuliere verkoop. Deze situatie heeft echter niets te maken met particuliere verkoop. Ik begrijp dat een keuring een momentopname is, en als er later iets kapot gaat, accepteer ik dat risico. Maar als de keurmeester niet in staat is om zulke cruciale zaken te ontdekken, zegt dat veel over de kwaliteit van de dienst. Dit zijn namelijk zaken die op het moment van de keuring wel degelijk gezien hadden moeten worden. Dit waren absoluut geen verborgen verassingen. Er zijn zelfs foto's gemaakt van de onderkant. Daarnaast heb ik extra betaald omdat het om een exclusieve auto ging en verwachtte daarom ook een beloofde grondigere keuring.
Het is gemakkelijk voor Autocoach om de schuld af te schuiven, maar de informatie die ze zelf geven klopt niet en de algehele kwaliteit is zwaar ondermaats. Dit wordt helaas ook niet herkend door Autocoach, gezien de beperkte “oplossing” die is geboden. Ik kies nooit meer voor Autocoach en zal dit ook niemand aanraden.
Autocoach adverteert met uitspraken zoals: “de occasionmarkt kent geen geheimen”, “team van specialisten beschermt autokopers”, “een partner voor zorgeloze auto aanschaf”, “verwen jezelf maximaal gemak, zekerheid en financieel voordeel”. In mijn ervaring is dit een lachertje; van deze beloften is niets terug te zien. Het zijn slechts verkooppraatjes.
Dit hele proces heeft mij enorm veel tijd, geld en vooral stress gekost.
30 juli 2024