Hey Demi,
Dankjewel voor je bericht en dat je de moeite hebt genomen om dit met mij te delen. Fijn om van je te horen!
Ik begrijp heel goed dat je misschien niet met alle informatie in het boek volledig eens bent. Dat is ook helemaal oké. Het belangrijkste vind ik dat vrouwen bewust bezig zijn met dit onderwerp. Alleen al het lezen van het boek is een prachtige stap in de richting van meer kennis en gezondheid, voor jezelf én je baby.
Om je vraag te beantwoorden: in mijn ervaring én vanuit de literatuur zien we dat de samenstelling van borstvoeding kan verschillen, afhankelijk van de voedingstoestand en leefstijl van de moeder. Borstvoeding is altijd bijzonder waardevol, maar de concentratie van bepaalde voedingsstoffen (zoals omega 3-vetzuren, vitamine D of antioxidanten) kan wél variëren.
Wanneer een moeder bijvoorbeeld zelf weinig omega 3 binnenkrijgt, zal de hoeveelheid in haar melk ook lager zijn, terwijl dit juist cruciaal is voor de hersenontwikkeling van de baby. Ook zien we dat een voeding rijk aan suiker of sterk prikkelende stoffen invloed kan hebben op hoe goed de melk door de baby verdragen wordt. Vaak verbeteren klachten zoals buikkrampjes al door kleine aanpassingen in het dieet van de moeder.
Dat betekent niet dat borstvoeding daardoor “slecht” is. Integendeel, het blijft altijd de meest natuurlijke en afgestemde voeding. Het onderstreept alleen dat het optimaliseren van de voeding en voorraad van de moeder zowel de kwaliteit van de melk als het welzijn van moeder én kind verder kan ondersteunen.
Een mooie bron die dit onderbouwt:
Brenna JT, Lapillonne A. Background paper on fatty acid composition of human milk. Ann Nutr Metab. 2009;55(1-3):123-139.
Deze review laat zien dat de samenstelling van borstvoeding, en in het bijzonder het omega 3-gehalte, sterk afhankelijk is van de voeding van de moeder.
Ik hoop dat dit je vraag wat meer verduidelijkt. En nogmaals: ik ben een groot voorstander van borstvoeding en ik wens iedere moeder en baby dat ze daar zoveel mogelijk voordeel van mogen ervaren, op een manier die voedzaam én gezond voelt voor beiden.
Mocht je nog vragen of aanvullingen hebben, laat het gerust weten. Ik vind het waardevol om met je in gesprek te blijven.
Liefs Sanne