3,3

Gemiddeld

1 review

Geen gegevens bekend over review-uitnodigingen

3,3

Alle reviews

1 review in de afgelopen 12 maanden

Een review schrijven

Wij controleren reviews

Schoolfoto's niet besteld? Betaal of retourneer niet zomaar

Wij ontvingen van Vandenberg-ID een schoolfotopakket dat wij niet hadden besteld. Vervolgens ontvingen wij een betalingsherinnering met de mededeling dat wij voor de foto's moesten betalen als het pakket niet werd geretourneerd.

Ik heb Vandenberg-ID daarop laten weten dat wij het fotopakket niet hebben besteld en dat wij ook niet hebben ingestemd met een overeenkomst waarbij wij verplicht zijn de foto's te retourneren of anders te betalen.

Vandenberg-ID antwoordde dat scholen ouders vooraf informeren over de vrijblijvende aanbieding van het schoolfotopakket en dat ouders die geen pakket willen ontvangen dit via school kunnen aangeven. Volgens Vandenberg-ID moet voor een pakket dat niet wordt geretourneerd een vergoeding worden betaald.

Dat standpunt heb ik betwist.

Voor andere ouders die hiermee te maken krijgen: er bestaat een zeer relevante uitspraak van de Rechtbank Overijssel van 23 augustus 2016 (ECLI:NL:RBOVE:2016:3230) over schoolfoto's. In die zaak oordeelde de kantonrechter dat het toezenden en vervolgens niet terugsturen van ongevraagd geleverde schoolfoto's niet leidde tot een koopovereenkomst, betalingsverplichting of terugzendverplichting.

Ook artikel 7:7 BW is relevant. Daarin is onder meer bepaald dat bij ongevraagde levering aan een consument geen betalingsverplichting ontstaat en dat het uitblijven van een reactie niet als aanvaarding mag worden beschouwd.

Ik heb Vandenberg-ID daarom meerdere keren gevraagd om aan te tonen wanneer en op welke wijze wij hebben ingestemd met de ontvangst van het pakket én de daaraan verbonden betalings- of retourverplichting.

Daarop heb ik geen bewijs van een dergelijke overeenkomst ontvangen. Het laatste inhoudelijke antwoord van Vandenberg-ID was uitsluitend het verzoek het fotopakket alsnog te retourneren. Ik heb daarop laten weten dat ik het pakket niet zal retourneren en nogmaals gevraagd om de juridische grondslag en het bewijs van onze instemming. Sindsdien heb ik niets meer vernomen.

Mijn advies aan andere ouders is daarom: betaal of retourneer niet automatisch wanneer je een schoolfotopakket ontvangt dat je niet hebt besteld. Controleer eerst of je daadwerkelijk met deze constructie hebt ingestemd en betwist de factuur schriftelijk als dat niet het geval is.

Voor wie in dezelfde situatie zit, hieronder een voorbeeld van de kern van mijn e-mail.

Definitieve voorbeeldmail voor andere ouders

Onderwerp: Betwisting factuur [factuurnummer] – schoolfotopakket

Geachte heer/mevrouw,

Hierbij betwist ik uw factuur met nummer [factuurnummer].

Wij hebben het door u verstrekte schoolfotopakket niet besteld en hebben niet ingestemd met een overeenkomst waarbij wij verplicht zijn het pakket te retourneren of, wanneer wij dit niet doen, voor de foto's te betalen.

Ik wijs u in dit verband op artikel 7:7 BW. Bij ongevraagde levering aan een consument ontstaat geen betalingsverplichting en het uitblijven van een reactie mag niet als aanvaarding worden aangemerkt.

Daarnaast wijs ik u op het vonnis van de Rechtbank Overijssel van 23 augustus 2016, ECLI:NL:RBOVE:2016:3230. In die zaak oordeelde de kantonrechter ten aanzien van ongevraagd geleverde schoolfoto's dat het niet terugsturen daarvan niet resulteerde in een koopovereenkomst, betalingsverplichting of terugzendverplichting.

Indien u van mening bent dat in mijn geval wél een rechtsgeldige overeenkomst tot stand is gekomen, verzoek ik u concreet aan te geven wanneer en op welke wijze ik met de ontvangst van het fotopakket en de daaraan verbonden betalings- of retourverplichting heb ingestemd, en mij daarvan bewijs te verstrekken.

Zolang u dit niet kunt aantonen, handhaaf ik mijn betwisting van de vordering. Ik verzoek u de factuur te crediteren en eventuele betalings- en incassomaatregelen te staken.

[naam]

8 september 2026