Positieve ervaringen in de samenwerking met Start Solar. Van het begin af aan duidelijke communicatie ervaren. De offertes ontving ik snel, waren duidelijk en ook aanpassingen werden snel opgepakt.... Toon meer

Levon kwam vooraf alles netjes bespreken. Geeft een duidelijk uitleg en eerlijke adviezen. Aansluiting ging snel en alles was top geregeld. Zeker een aanrader om van hun diensten gebruim te maken. Wij... Toon meer

Communicatie snel, levering snel, scherpe prijs. Alleen even opruimen, dan zou de laatste ster er ook bijgekomen zijn.

1. Nutsbedrijven

Informatie afkomstig van verschillende externe bronnen

Graag denken we met u mee door verschillende mogelijkheden te bespreken zodat u optimaal van uw zonnepanelen kunt profiteren. Wat Start Solar bijzonder maakt? Onze aandacht voor u! Vooral door mee te denken in mogelijkheden en niet in obstakels. Vanaf het eerste gesprek tot na de plaatsing van de installatie (nazorg) staan wij in nauw contact met u om vragen te beantwoorden, en met u mee te denken, uiteraard in oplossingen.

4,2

Goed

TrustScore 4 uit 5

Heeft nog niet op negatieve reviews gereageerd

Ernstige tekortkomingen bij Start Solar

Het is mijn plicht als consument om andere potentiële klanten te waarschuwen voor de buitengewoon gebrekkige dienstverlening van Start Solar. Tijdens de installatie van ons slimme energiesysteem (bestaande uit 16 zonnepanelen, een omvormer, een laadpaal, een thuisbatterij en een EMMA-systeem = slim energie managementsysteem) zijn er meerdere ernstige technische en professionele fouten gemaakt, die voor een gecertificeerde installateur onaanvaardbaar zijn.
Mijn oordeel is gebaseerd op zaken die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, waarbij ik de feiten samenvattend uiteen zal zetten.
Chronologisch overzicht van de geconstateerde gebreken:
1. Foutieve probleemdiagnose – Er zijn herhaaldelijke pogingen gedaan tot in gebruik neming van het systeem wat niet lukte, daarom kwam Start Solar met het idee dat er een "softwareprobleem" bij Huawei aan ten grondslag lag. Dit terwijl de werkelijke oorzaak (hardware matige fouten) duidelijk (door mij) aantoonbaar was.
2. Onjuiste aansluiting van UTP-kabel – Start Solar sloot namelijk een UTP-kabel van de EMMA aan op de verkeerde router, waardoor het systeem vanaf het begin niet functioneel kon zijn. Hiervoor is excuus aangeboden. Feit blijft echter dat ik zelf het probleem moest vinden en oplossen.
3. Kennisgebrek m.b.t. essentiële componenten – De installateur bleek niet op de hoogte van het feit dat een dongel niet in het systeem thuishoorde.
4. Kritieke bekabelingsfout – In plaats van de juiste UTP-kabel van de omvormer aan te sluiten, werd een onjuiste kabel verbonden met de EMMA-module, waardoor het systeem opnieuw niet kon functioneren. Hiervoor is op het laatst pas excuus aangeboden. Feit blijft echter dat ik zelf het probleem moest vinden en oplossen.
5. Foutieve bedrading volgens schema – De PV-kabels werden bovenaan de EMMA aangesloten, terwijl dit een uitgang is en geen ingang, in strijd met het officiële installatieschema.
6. Ontbrekende UTP-verbinding – Start Solar was niet bekend met de (mogelijkheid tot) UTP-verbinding tussen de batterij en de EMMA, zoals wel in het schema vermeld stond.
- Onprofessionele afhandeling en gebrek aan oplossingsgericht handelen
Start Solar heeft geen volledige verantwoordelijkheid genomen voor al deze fouten. Vaak werd getracht de problemen te negeren, de schuld aan anderen toe te wijzen of zelfs mij als klant verantwoordelijk te stellen. Correctie van de geconstateerde fouten en de inwerkingstelling van het systeem zijn hoofdzakelijk door eigen toedoen tot stand gekomen, ondanks herhaalde verzoeken om de dienstverlening te voltooien. Er was onvoldoende bereidheid om te helpen de problemen op te lossen.
- Weigering van service
Zodra het technisch complexer werd dan voorzien, ontbrak naar mijn mening bij de installateur de motivatie om het project correct af te ronden, wat resulteerde in een klantonvriendelijke en zakelijke houding. Mijn systeem heeft daardoor gedurende een periode van vier maanden niet naar behoren gefunctioneerd. Zelfs nadat ik later op eigen initiatief een Huawei-expert had geregeld, eiste de installateur eerst betaling van het resterende bedrag alvorens verdere ondersteuning te verlenen terwijl het volledige bedrag pas betaald hoefde te worden na volledige oplevering. Eind mei heeft de installateur de werkzaamheden zelfs definitief gestaakt, hetgeen in mijn beleving in strijd is met de verstrekte installatiegarantie.
- Juridische stappen genegeerd
Ondanks een ingestelde juridische procedure vanwege de geleden schade ivm herstelwerkzaamheden, negeert Start Solar elke vorm van verantwoording. Ik werd “kleinzerig “ genoemd en ondanks een eerdere kwijtschelding van het bedrag verschuldigd na oplevering (hetgeen dus nooit gebeurd is) wordt nu gedreigd met een incasso als ik het resterende bedrag niet betaal. Verder wil Start Solar niet communiceren.
- Represaillemaatregelen na recensies, intimidatie.
Nadat ik mijn ervaringen deelde via Google en Trustpilot, heeft Start Solar mij toegang tot mijn eigen solar-app ontzegd (!!) en gedreigd het systeem geheel buiten werking te stellen tenzij de recensies werden verwijderd. Dit is een flagrante schending van consumentenrechten en getuigt van intimidatie.
- Conclusie
Gezien de bovenstaande feiten, raad ik iedereen ten sterkste af zaken te doen met Start Solar. Het bedrijf schiet ERNSTIG tekort in vakmanschap, klantenservice en naleving van wettelijke verplichtingen. Mocht u desondanks overwegen hun diensten af te nemen, zorg dan voor uitgebreide documentatie en juridische waarborgen.

4 augustus 2025

Superblij met de airco

Superblij ben ik met de airco! Het installeren was voor de mannen heel erg lastig, dit kwam doordat mijn woning heel dikke betonnen muren heeft. Dit was echt vreselijk maar de mannen gaven niet op en bleven ook nog vriendelijk. Uiteindelijk heeft het een hele dag + geduurd maar het is TOP! Zeker een bedrijf om te onthouden!

31 juli 2025

ze hebben het paneel zeer snel…

ze hebben het paneel zeer snel geïnstalleerd en de installateurs waren zeer zorgvuldig en professioneel. Ik zou dit bedrijf willen aanbevelen voor het plaatsen van zonnepanelen.

15 december 2023

betrouwbaar

Werd aanbevolen door de gemeente Wageningen.Aanvraag gedaan en afspraak gemaakt.Keurige voorlichting,met ook temperen van de verwachtingen door de bomen om het huis.Levering stipt,behulpzaam met app op telefoon.Toch een storing zodat een aantal panelen niet werkten.Helaas enige keren moeten bellen voor reaktie,maar alles is keurig naar tevredenheid opgelost.Professioneel van begin tot eind

18 juli 2023

Start solar; snel, vakkundig en zeer netjes

Binnen een week na aanvraag kwam Levon al langs voor de controle en een offerte te maken. Tijdens het gesprek wees hij ons op belangrijke controles (scope 12 VVE). De offerte was helemaal prima. We moesten 2,5 maand wachten op de installatie, maar dat is in de huidige tijd niet lang.
Dag van installatie verliep ook zeer goed; bijzonder compliment die het installeerde. Zeer correct en netjes waren zij. Al met al had echt zeer tevreden over dit bedrijf!

16 januari 2023

Top-bedrijf voor installatie zonnepanelen: deskundig, flexibel en betrouwbaar!

Door Start Solar 19 zonnepanelen laten installeren op onze daken. Zeer tevreden over de werkwijze. Levon maakte meteen een goede indruk in ons eerste gesprek: deskundig, prettig in de omgang en luistert goed. Ook na installatie goed geïnformeerd en geholpen bij aanvragen BTW-teruggave en informeren van mijn energieleverancier.
De installateurs Mark en Jessin zijn hardwerkende, flexibele en aardige jongens die goed reageerden op wensen en aanwijzingen van mij als klant. Panelen liggen er prima op - was niet zo'n eenvoudige klus voor hen omdat ik oude, breekbare pannen op mijn daken heb liggen. Niettemin werkte het meteen goed, en kon ik dezelfde dag nog de opbrengst per paneel (parallelle schakeling) en in totaal aflezen via de app.
Kortom; zeer aanbevelingswaardig bedrijf: eerlijke mensen is de stellige indruk, goede prijs-kwaliteit verhouding en professioneel!

6 december 2022

Super klantvriendelijk

Super klantvriendelijk! Duidelijke offerte zodat je weet waar je voor betaalt. Leveren goed werk af. Geen 9 tot 5 mentaliteit. Komen hun afspraken na. Dit bedrijf is zeer zeker een aanrader!

22 mei 2022

Top bedrijf

Hele goede klantenservice, komen afspraken na en zijn de voordeligste, en na de levering bellen ze of alles goed is aangekomen en of er nog vragen zijn. TOP bedrijf.
Zeker een aanrader.

15 april 2022

Wij raden Start Solar iedereen aan

Wij raden Start Solar iedereen aan!
Na een duidelijke offerte te hebben ontvangen is Levon bij ons thuis geweest om te kijken naar de beste mogelijkheden en het legplan uit te leggen. Vlot na dit gesprek hebben de monteurs de zonnepanelen en omvormer geplaats volgens afspraak.
Prettige monteurs die keurig werken!
Levon heeft samen met ons nadat alles was geinstalleerd alles gecontroleerd, de btw teruggaaf geregeld, aanmelding energiemaatschappij enz. Dit hebben wij ook als zeer prettig ervaren.
Een goede prijs en kwaliteit zonnepanelen.

6 augustus 2021

5 sterren met volle overtuiging.

Zeer snel een afspraak na het eerste contact. Heel snel correcte offertes ontvangen voor verschillende mogelijkheden. Niks was te veel gevraagd. Levering en installatie was super. Zeer vakkundig werk op alle vlakken. Ik had een zwaar meubelstuk, de monteurs waren zelf zo vriendelijk mij die te helpen naar boven te tillen. De panelen die ik wilde waren helaas op. Ik kreeg krachtige en betere kwaliteit panelen dan ik besteld had voor de zelfde prijs. Al met al 100% 5 sterren en ik zou iedereen dit bedrijf aanraden.

17 juli 2021

Prima zaak

Voor mij geen grote landelijke installatiebedrijven meer die vanaf hun bureau ergens in Verweggistan een installatie ontwerpen vanaf een Google maps plaatje. Dit keer expliciet gekozen voor lokale bedrijven en niet teleurgesteld. Erg tevreden over de transparantie en het persoonlijke contact met Levon. Installatie is vlekkeloos verlopen.

16 juli 2021

Zonnepanelen zonder gezeur

Intake met Levon was verrassend informatief. Hij nam de moeite om de mogelijkheden in de woning goed te bestuderen. De plaatsing van panelen werd met professionele software berekend, zodat de opbrengst optimaal is en er geen valse verwachtingen worden gecreëerd.

We hadden een aantal bedrijven laten komen en Start Solar kwam met het beste plan, tegen een competitief tarief. Er werden drie mogelijkheden besproken over de plaatsing van de omvormer en bekabeling. Uitzonderlijk dat er van tevoren rekening werd gehouden met wat wel en niet zou werken.

Op de dag van plaatsing kwam er een jonge groep enthousiaste monteurs die niet moeilijk deden toen het werk tegenviel qua complexiteit. Hierdoor werd hun werkdag langer, ze bleven echter beleefd en opgetogen. Dat verdient een dikke pluim!

Levon nam de BTW-teruggave met ons door en deed de eindcontrole. Na afloop van het project kregen we ook nog foto's toegezonden met daarop de aanleg van onze panelen. Daarnaast een virtuele layout van de 12 panelen die we hebben gekozen. Omdat we optimizers hebben is elk paneel afzonderlijk uit te lezen.

Wij zijn zeer tevreden en raden dit bedrijf aan.

20 mei 2021

Vakkundige service en oog voor detail…

Vakkundige service en oog voor detail tot aan de oplevering. Het eerste gesprek wat al zeer fijn. Aangezien ikzelf al een idee had waar ik naar opzoek was, was het voor Star Solar makkelijke schakelen om de juiste offerte te maken en samen de wensen door te lopen. Tijdens de offerte fase waren ze snel beschikbaar voor vragen en of nog aanpassingen gewoon uiterst professioneel. De installatie werd gedaan door een aantal vrolijke mannen die netjes werkte. Volle tevredenheid hier in Almere.

11 mei 2021