2,8

Gemiddeld

TrustScore 3 uit 5

Ik kan Hyboma niet aanraden...

Hyboma plaatste voor ons de ruwbouw, zes jaar geleden, de afwerking deden wij in eigen beheer (gelukkig maar...).
Nu ontstaan er overal, maar vooral op de verdieping, barsten in het pleisterwerk. (voorlopig zijn het er 27, enkele zijn 3 m lang...)
Door omstandigheden is het de derde keer dat ik een huis laat bouwen; bij de 2 vorige keren heb geen enkele barst gezien!!!
Uit het verslag van Ploegsteert haal ik :
"De scheurvorming aan muren die op de gewelven dragen is wellicht te wijten aan de
uitvoering van deze wanden op een geschoorde vloer. Na het wegnemen van de schoren
ondergaan de draagvloeren een (toelaatbare) doorbuiging. Echter kunnen de bovenliggende
muren niet altijd onmiddellijk deze doorbuiging volgen. Deze volgen met enige vertraging
(kan jaren later zijn), met horizontale barsten tot gevolg. (Normaliter mogen wanden pas
gemetst worden na het wegnemen van de schoren, dit is na 28 dagen na het storten van de
druklaag op de gewelven.)
De scheurvorming aan de hoeken van platte daken is wellicht te wijten aan de
betonplaatwerking (typisch bij platte daken door beperkte belasting op de gewelven).
Wellicht werd er geen dpc voorzien tussen snelbouwsteen en draagvloer."
Dit zijn dus fouten van de aannemer, de eerste...
Er werkten er 2 aan ons gebouw; de eerste liet ons, na enkele discuties over zijn werk, gewoon in de steek toen er nog redelijk wat moest gebeuren aan de facade. Na weken geduld kwam er een tweede en die deed wél zijn werk zoals het moet.
Hyboma: "Dit vormt geen structureel probleem van de woning. Gezien het allemaal zettingsscheuren betreffen die de stabiliteit niet in het gedrang brengen blijven wij bij ons standpunt dat wij hierin niet kunnen tussenkomen. Op zettingsbarsten in het pleisterwerk is er geen garantie. "
Kan zijn, maar wij hebben wél extra kosten die we bij een andere firma hadden kunnen vermijden....

24 maart 2026

Topbedrijf

Topbedrijf!
Ik raad Hyboma bij iedereen aan! Bij de aankoop van mijn nieuwbouwwoning was er doorheen het proces een correcte en vlotte communicatie. Ook de kwaliteit van de gebruikte materialen alsook het uiteindelijke resultaat stemmen mij uitermate tevreden!

14 oktober 2025

BOUW NOOIT MET HYBOMA

TIP: BOUW NIET MET / KOOP GEEN NIEUWBOUW AAN HYBOMA
We kunnen er een gans verhaal over schrijven maar de dag van het ondertekenen van het contract voor onze nieuwbouw is de ellende begonnen en 2 jaar nadat we zijn verhuisd is nog geen enkel groot probleem opgelost. Los van een gebrek aan kwaliteit van de werken en het geleverde materiaal is er ook sprake van oplichting en bedrog (waar we bewijzen van hebben).
Als je na dit te lezen nog beslist met hen te bouwen, ga je hier nog aan terugdenken, zeker weten!

30 augustus 2025

TIP/ BOUW NOOIT MET HYBOMA OF KOOP…

TIP/ BOUW NOOIT MET HYBOMA OF KOOP NOOIT AAN HYBOMA
Er is maar één bekwame mens die er werkt en dat is hun verkoper, jammer genoeg. Wij hadden verwacht dat de bouw navenant zou zijn maar helaas pindakaas. Zo goed als alle werken zijn ondermaats uitgevoerd, er zijn heel wat fouten gebeurd en daar weigeren ze verantwoordelijkheid voor te nemen. Kort gezegd: ze sturen ons van het kastje naar de muur en negeren onze berichten. Zelfs de "grote" baas reageert niet op berichten en weigert alle medewerking.
Los van alle gemaakte fouten, is er ook sprake van oplichting en bedrog van zowel hen als bepaalde onderaannemers. Het is bijna hallucinant wat er allemaal is gebeurd.

28 januari 2026

“Bouw nooit met Hyboma – jarenlange ellende”

Wij hebben in 2016 ons huis laten bouwen door Hyboma, een tweewoonst. Onze ervaring was helaas bijzonder negatief — we hebben al jaren problemen en krijgen nog steeds geen degelijke oplossingen. Nu probeert men zich er blijkbaar vanaf te maken omdat de 10-jaarstermijn bijna verstreken is.

Het heeft bijna 9 jaar geduurd voordat Hyboma toestond om ons dak te herstellen: de nok lag los.

Daarnaast:

Ons toilet in de badkamer zakte geleidelijk naar beneden omdat het niet goed vastzat. Daardoor barstten de tegels eromheen en kwam het toilet los te staan. De oorzaak bleek: te weinig bevestigingsvijzen. Dit werd pas na zo’n 7 jaar opgelost.

Een deur bleef in fabrieksstand staan en sloot niet correct.

De pleisterwerken waren slecht uitgevoerd: onze gang zat bij oplevering vol putten. Toen we het laatste deel van de betaling wilden inhouden tot de gebreken opgelost waren, dreigde de werfleider de sleutel niet te overhandigen tenzij we toch betaalden.

Er zaten toen al grote barsten in het pleisterwerk die pas 7 à 8 jaar later werden hersteld — en dan nog slecht uitgevoerd (de muren stonden bol).

Na 9 jaar miserie met de muren hebben we een professionele firma ingeschakeld om onze gang boven, traphal, badkamer, inkom en toilet beneden schildersklaar te zetten.
Die firma liet ons weten dat rond de voordeur en ramen alles in gyproc was afgewerkt, waardoor het blijvend zou barsten — onder meer door trillingen bij het openen en sluiten van de deur. Volgens hen hoort dit in pleisterwerk te zijn, niet in gyproc.
Na dit te horen, hebben we het nagevraagd bij onze buren (de andere woning in dezelfde tweewoonst, ook door Hyboma gebouwd). Zij vertelden dat bij hen alles wél correct gepleisterd was, en dat zij geen problemen hebben.
In ons aannemerscontract staat bovendien zwart op wit dat rond ramen en deuren gepleisterd moest worden. Dat is bij ons niet gebeurd, wat dus een duidelijke contractbreuk betekent.

Ik wil nog meegeven dat het achter de gyproc hol klinkt wat wil zeggen dat er geen ondersteuning is gebruikt achter de gyproc.

We hebben jaren slecht geslapen door alle problemen. Als het meer dan 50 km/u waaide, klapperde ons dak.
Telkens als we iets wilden aanpakken, stonden we weer bij af.
We konden jarenlang niet aan onze muren werken, en dus ons huis nooit afwerken zoals we wilden.
Bijna 10 jaar wonen in een onafgewerkt huis, voortdurend kijkend op barsten en gebreken, is allesbehalve prettig.

Deze klacht gaat over alles wat we hebben meegemaakt en wat we anderen willen besparen.
De contractbreuk nu is gewoon de druppel die de emmer deed overlopen.

Ik heb eerst contact opgenomen met de dienst nazorg van Hyboma. Daar kreeg ik te horen dat dit “in het eerste jaar had moeten worden gemeld” en dat de garantie nu voorbij is — terwijl het hier duidelijk om contractnaleving gaat, niet om garantie.
Daarna sprak ik met de manager uitvoering bouw van Hyboma. Die liet weten dat ze bij hun standpunt blijven: “Je had dat vroeger moeten laten weten, je hebt toch getekend?”
Maar ik ben geen aannemer en kon niet weten dat er onder de dunne laag pleister gyproc zat.
Bovendien heb ik getekend om met Hyboma te bouwen, met de verwachting dat zij ons huis correct zouden opleveren — wat niet het geval is.

Ik had destijds ook al aangegeven dat we de laatste schijf niet wilden betalen vanwege de vele gebreken, maar men dwong ons te betalen door te dreigen de sleutel niet te overhandigen.

Kortom: wij hebben niets dan miserie gehad met Hyboma. Problemen werden traag of slecht opgelost, afspraken niet nagekomen en de afwerking was ondermaats.
En nu weigert men zelfs het contract na te leven.
Wij raden Hyboma ten stelligste af voor woningbouw.

20 oktober 2025

Is dit jouw bedrijf?