Lees wat reviewers zeggen
Bedrijfsgegevens
Informatie afkomstig van verschillende externe bronnen
Biuro podróży Rainbow w swojej ofercie posiada wycieczki objazdowe samolotem i autokarem oraz wczasy za granicą. Skorzystaj z promocji na First oraz Last Minute.
Contactgegevens
Piotrkowska 90, Łódź, Polen
- r.pl
Godne polecenia
Ogólnie to biuro sprawdziło sie wyśmienicie od samego poczatku. Rezydenci na lotnisku i na miejscu. Wszelką pomoc przez doradców rowniez na wysokim poziomie. Jedynie co mogę sie doczepić to dziwnie informacje o odprawie. Niewiem czy to było spowodowane zmiana czasu. W sms wiadomosc ze odprawa zaczyna sie o 1:05 a na stronie lotniska że o 23:35. Duża rozbieżność. Ale ogólnie to ok
Od wielu lat jeździliśmy na wakacje z…
Od wielu lat jeździliśmy na wakacje z biurem Rainbow i zawsze byliśmy bardzo zadowoleni. Tym razem jednak spotkało nas ogromne rozczarowanie.
Wakacje zaplanowaliśmy prawie rok wcześniej, dopasowaliśmy urlopy w pracy i wybraliśmy ofertę All Inclusive w konkretnej lokalizacji. Na pół roku przed wyjazdem otrzymaliśmy maila, że nasz hotel wycofał się z oferty i wyjazd się nie odbędzie.
Rozumiemy, że takie sytuacje mogą się zdarzyć, ale propozycja zastępcza była nie do zaakceptowania: zamiast All Inclusive — tylko 2 posiłki, lokalizacja na wsi, daleko od sklepów, komunikacji i atrakcji oraz rekompensata w wysokości 100 zł na dorosłego i 50 zł na dziecko.
Po latach bycia stałym klientem oczekiwaliśmy porównywalnej oferty lub realnej rekompensaty. Niestety, poczuliśmy się potraktowani bardzo przedmiotowo.
Szkoda, bo zaufanie buduje się latami, a traci bardzo szybko. Po tej sytuacji poważnie zastanowimy się nad wyborem innego biura podróży. Niestety, tym razem jesteśmy bardzo rozczarowani i przestrzegamy innych.
Wycieczka z Rainbow objazdowa do Dominikany - koszmar
Wycieczka z Rainbow objazdowa do Dominikany do hotelu Playa Bachata - najgorsze doświadczenie wyjazdowe. Hotel oceniany przez Rainbow na 4* to hotel, gdzie jest zimna woda w prysznicu, grzyb na oknach, niedziałająca klimatyzacja.
Wycieczka, która kosztowała 20k za 2 osoby w ogóle nie była tym, co zawierała oferta.
Kiedy chcieliśmy zmienić hotel, zaproponowali nam inny z dopłatą 9300 PLN, co było dla nas absurdem. Odmówiliśmy. Zaproponowali tam dokładnie ten sam pokój o standardzie europejskim 2 lub 2,5*, który śmierdział.
Fatalny customer care. Rezydentki w ogóle niepomocne.
Dramat
Z uwagi na fakt, że Reinbow nie opublikowała mojej opinii na swojej stronie piszę ją tu. Opinia dotyczy zarówno biura podróży jak i samego hotelu Illysion Hotel na Rodos.
Wyjazd z biurem Rainbow do hotelu Ilyssion na Rodos to była prawdziwa „przygoda”. Pokój, który dostaliśmy, miał tyle wspólnego z ofertą, co Grecja z zimową aurą - czyli niewiele. Po interwencji rezydenta zamieniono nam go na inny, z nieco lepszą łazienką ( ale już bez ceraty osłaniającej „prysznic” której konstrukcja nie wisiała na sznurku przymocowanym do sufitu), ale dalej było to daleko od obiecywanego standardu.
Hotel zadbał o to, żebyśmy czuli się wyjątkowi - dopłata do klimatyzacji (coś dla grzybiarzy - tylko pieczarki w niej nie rosły), dopłata do WiFi, dopłata do ręczników plażowych, a nawet do nadmuchania własnego materaca. System żetonów na kubki? Genialne rozwiązanie, jak z czasów PRL. Suszarki czy czajnika w pokoju brak - ale spokojnie, można sobie je „wypożyczyć” w recepcji. W końcu all inclusive w wersji minimalistycznej to też jakieś doświadczenie.
Obiekt zachwyca klimatem retro - wszystko stare, zużyte i wołające o remont. Wokół hotelu dodatkowe atrakcje: składowisko palet i złomowisko leżaków niczym prawdziwy „grecki folklor”.
Ekspresy do kawy oraz automat do napoi czystością przypominały maszynę do odsysania oleju silnikowego z samochodu.
Jedzenie - monotonne, ale da się przeżyć, nawet smaczne. Napojów do kolacji praktycznie nie ma kelner raz podchodzi, przynosi jeden napój i znika, chyba żeby nie psuć atmosfery niedosytu. Drinki? Powiedzmy, że lepiej ich nie próbować. Wczesne śniadanie na wycieczkę fakultatywną? Dwa suche tosty w folii aluminiowej, a Pan z recepcji, marudzący pod nosem po grecku, zadbał o „lokalny koloryt”. Trudno o lepsze rozpoczęcie dnia.
Na plus to część obsługi była naprawdę sympatyczna i starała się, jak mogła. Niestety, reszta to jedna wielka pomyłka.
Nie porównuję tego miejsca do tureckich czy egipskich resortów, ale hotel z czterema gwiazdkami powinien prezentować zdecydowanie wyższy poziom. Tutaj gwiazdek raczej trzeba szukać na nocnym niebie.
Żeby nie było, że wszystko takie złe to hotel ten ma też niewątpliwe atuty, mowa tu o lokalizacji w spokojnej okolicy i praktycznie braku gości z małymi dziećmi co dla niektórych chcących odpocząć w ciszy będzie istotne.
Podsumowując: wyjazd pełen „atrakcji”, o których długo nie zapomnę - niestety nie w pozytywnym sensie. Jeśli ktoś marzy o urlopie w klimacie rodem z zakładu penitencjarnego z dopłatami za wszystko, Ilyssion to będzie strzał w dziesiątkę.
P.S. myślę, że hotel ten mógłby być inspiracją dla Stanisława Barei.
Nie polecam.
Nie rezerwuj wycieczek wcześniej.
Nie rezerwujcie wycieczek w Rainbow, zbyt wcześnie. Zbierają pieniądze, a 30 dni przed wyjazdem mówią, że wyjazdu nie będzie Oferują gorsze warunki, inne terminy. Jest to polityka biura na blokowanie klientów i ich pieniędzy. Nie liczą się z tym , że człowiek planuje urlop i budżet na wyjazd. Powoduje to stres i nerwy (miał być fajny wyjazd, a tu "lipa") Upychają ludzi z kilu wycieczek w jedną. Biuro nastawione jest na złapanie klienta. Nie liczcie na rzetelność i uczciwość. Pozdrawiam.
Great experience
I went to Venezuela with Rainbow. Porlamar. Margherita Island. It was unforgettable. Surely I would go with them to Peru, Brasil or Columbia. Any other destinations too. Only I earn more money...
Pilot pan iINGO - trasa Senegal-Gambia
Byłam uczestniczk a wycieczki - " przez wydmy Dakaru" - Gambia/Senegal. Program wyśmienity, natomiast pilot. Pan INGO ( termin wyjazdu 23.01-31.01.20206r)- podstawowe blędy pilotażu grupy : nie liczenie uczestników ( gubienie), nie podawanie nr pokoju w którym przebywa, ani telefonu interwencyjnego. Krótki informacje, brak odpowiedzi na pytania ( tłumaczył to utrata słuchu na jedno ucho ), unikanie konaktu z grupą - to wpływa na ocenę całości wycieczki, niesłusznie obniżając jej końcowa ocenę.
Wycieczka Dubaj jest naj
Wycieczka Dubaj jest naj dosyc bogata, aczkolwiek słaby hotel na objeździe i bardzo wysokie ceny wycieczek fakultatywnych. Duzo miejsc ogladanych z daleka. W przypadku checi otrzymania informacji o trasie lotu czarterowanego samolotu nie sa w stanie udzielic zadnej informacji
Wybraliśmy rodzinne wakacje z biurem…
Wybraliśmy rodzinne wakacje z biurem podróży Rainbow, hotel Aqua Club Plaza był reklamowany jako idealny dla rodzin z dziećmi. Na miejscu spotkało nas niemiłe zaskoczenie – w pokoju grzyb, wilgoć i bardzo nieprzyjemny zapach. Warunki dalekie od oferty.
Problem został zgłoszony, jednak nie otrzymaliśmy realnej pomocy ani wsparcia ze strony rezydenta. Cała sytuacja znacząco obniżyła komfort wypoczynku i poczucie bezpieczeństwa, szczególnie podróżując z rodziną.
Niestety – nie polecam ani hotelu, ani biura podrozy
Rainbow korzysta z linii lotniczej Air…
Rainbow korzysta z linii lotniczej Air Kairo na lotach do Egiptu, które często opóźnia loty i nie bierze odpowiedzialności za opóźnienia: na swojej stronie odsyła po rekompensatę za opóźnienie do biura podróży ( tu do Rainbow). Rainbow z kolei odpowiada , że pełna odpowiedzialność za opóźnienie jest po stronie ( przepisy Unii Europejskiej) linii lotniczych. Tzn. klasyczny 'paragraf 22' z ewidentną winą Rainbow, bo odpowiedzialność za opóźnienie ( konkretne kary w przepisach Unii Europejskiej) można wymóc tylko sądownie.
Uważajcie na oferty Rainbow -biuro zeszło na "psy"
Uważajcie na oferty Rainbow do Kolumbii-oferują lot tanimi liniami w2fly,które nie są w tzw.konwencie Europejskim i nie wypłacają żadnych odszkodowań ani za zniszczony bagaż, ani za opóźnienia w lotach czy szkodach.Zniszczyli mi totalnie bagaż i nie ma szans nawet na uzyskanie odszkodowania.Biuro Rainbow ma to gdzieś.Takie tanie linie wybiera Rainbow na swoje wycieczki,że podczas 14h lotu pzrewoźnik zamyka toalety, nie ma wody do picia, herbata jest tylko dla klasy premium, brak papieru toaletowego a stewardesy idą spać w trakcie lotu i mają pasażerów w d. Stewardzi bawią sie sami ze sobą.Wodę dostaliśmy tylko raz na początku i zgniłe kanapki.Rainbow zszedł na "psy"
Najgorsze wakacje za 35 tys. – Baśniowa Tajlandia
Wycieczka „Baśniowa Tajlandia” okazała się dla nas bardzo dużym rozczarowaniem. Przy cenie ok. 35 000 zł oczekiwaliśmy standardu adekwatnego do kosztu i opisu oferty, a w rzeczywistości podstawowe elementy wyjazdu były na słabym poziomie.
Hotele: brud, pajęczyny na ścianach, niski komfort, a łóżka tak twarde, że trudno było się wyspać.
Wyżywienie: posiłki zimne, monotonne i niejadalne; wiele osób z grupy zgłaszało problemy żołądkowe.
Transport/organizacja: autokar był uszkodzony – jednego dnia straciliśmy ok. 1,5 godziny czekając na podstawienie innego pojazdu.
Program: dla nas nudny i źle zbalansowany — wszystko w biegu, wrażenie „odhaczyć i jechać dalej”, a większość atrakcji to kolejne świątynie. Dodatkowo opóźnienia lotów.
Na osobną krytykę zasługuje też obsługa biura i podejście do klienta: pobrano od nas dodatkową opłatę 600 zł za korektę danych — usunięcie jednej cyfry z numeru paszportu. Uważam, że przy tak drogiej imprezie turystycznej jest to nieproporcjonalne i bardzo negatywnie wpływa na ocenę biura.
Inconveniences & complaints …
My wife and I have taken many tours with Rainbow during the past 10 years, including tours to Norway and Scotland in 2025. Nothing bad enough has ever happened to us that made us regret any trip or even that made us want to complain.
For the prices Rainbow charges, the standard of everything provided was usually quite acceptable. Everyone should know that unexpected and unpredictable things can happen when travelling, including delays and changes. Knowing and accepting this makes every journey an adventure and a happy experience to remember.
Uważajcie na ubezpieczenia Rainbow
Uważajcie na pseudo ich hasło: Bezpłatna możliwość rezygnacji z rezerwacji.
Nie informują o tym, że tak naprawdę to przy rezygnacji otrzymujesz bon na kwotę pomniejszona o koszt ubezpieczenia i jest on do wykorzystania tylko w tym samym sezonie. Dla przykładu miałem wykupiony wyjazd na ferie 2026 i nie mogę pojechać a wykupiłem ubezpieczenie od rezygnacji. Oni nie przyjmują żadnych niespodziewanych zdarzeń losowych i nie chcą zwrócić pieniędzy tylko dają to w Boniewo wykorzystanie też w sezonie zimowym 2026. To totalny absurd. Zostawiłem u nich w ostatnich 3 latach 50 tys na wycieczki a oni mają mnie w 4 literach.
Totalna olewka klienta. Uwazajcie
To nie są profesjonaliści
Mój lot po prostu się nie odbył, ponieważ 13 dni przed wylotem agencja poinformowała mnie, że nie może zrealizować usługi zgodnie z umową i zaproponowała nowy termin (który mi odpowiadał). Odpisałem w ciągu 20 minut, ale około dwie godziny później otrzymałem odpowiedź, że nie ma już wolnych miejsc. Wyobraźcie sobie, że lecicie z całą rodziną i dosłownie kilka dni przed wylotem otrzymujecie wiadomość, że nic się nie wydarzy. Nie polecam tej firmy; to nie są profesjonaliści, a ja wolę współpracować z najlepszymi.
Moja ostatnia podróż z biurem Rainbow…
Moja ostatnia podróż z biurem Rainbow okazała się doświadczeniem, które można ocenić zarówno pozytywnie, jak i z pewnymi zastrzeżeniami. Z jednej strony biuro oferuje bardzo konkurencyjne ceny oraz szeroki wybór kierunków – w tym przypadku wyjazd do Grecji był dostępny w naprawdę atrakcyjnej ofercie. Sam proces rezerwacji przebiegł sprawnie, a informacje przekazywane przed wylotem były jasne i kompletne. Logistyka - lot, transfer, organizacja na miejscu – również była dobrze skoordynowana, co pozwoliło rozpocząć urlop bez zbędnego stresu.
Z drugiej strony, pobyt w hotelu nie do końca spełnił moje oczekiwania. Obsługa była uprzejma, ale momentami sprawiała wrażenie przeciążonej lub nie do końca zorganizowanej. Dotyczyło to zarówno dłuższego oczekiwania na reakcję w recepcji, jak i sporadycznych opóźnień w sprzątaniu pokoju. Nie były to sytuacje, które całkowicie zepsuły pobyt, ale zdecydowanie wpływały na komfort, zwłaszcza że w Grecji standard hotelowej obsługi potrafi być bardzo zróżnicowany.
Podsumowując: Rainbow oferuje korzystne cenowo wyjazdy i dobrą organizację, ale warto pamiętać, że jakość usług hotelowych zależy w dużej mierze od konkretnego obiektu i lokalnych warunków. Mimo kilku niedociągnięć wyjazd oceniam pozytywnie, choć z pewnością liczyłbym na nieco wyższy standard obsługi podczas kolejnej podróży.
Chaos informacyjny
Nieprawdopodobny chaos informacyjny i wprowadzanie w błąd. Zarezerwowałam w aplikacji Rainbow wycieczkę na Azory. Mailowo biuro zawiadomiło mnie, kto jest opiekunem rezerwacji i że ta osoba skontaktuje się ze mną następnego dnia. Ponieważ nie skontaktowała się, sama zadzwoniłam na infolinię. Tam dowiedziałam się, że ta wycieczka nie kosztuje jednak tyle, ile było podane podczas rezerwacji, tylko więcej, a w ogóle to nie wiadomo, czy jest jeszcze miejsce. Nowa opiekunka miała mnie zawiadomić po upewnieniu się w dziale organizacji. Tyle że następnego dnia kontakt się urwał, bo poszła na urlop, więc nie dowiedziałam się, na czym stoję. Znów zadzwoniłam na infolinię, gdzie poinformowano mnie, że rezerwacja jest przedłużona o cztery dni i do tego czasu zostanę powiadomiona o dostępności miejsca lub jego braku. Jednak tego samego dnia w aplikacji rezerwacja została anulowana, po czym wieczorem oferta tego wyjazdu wrócila na stronę internetową Rainbow, ale jeszcze droższa.
Nigdy wiecie z RAINBOW
Nigdy wiecie z RAINBOW . BIURO PODRUZY KTORE OSZUKUJE I OKRADA WLASNYCH KLIJENTOW. WYKUPILEM WAKACJE KTORE KOSZTOWALY 9 TYS W DRODZE NA LOTNISKO POINFORMOWALI MNIE ZE MOJA REZERWACJA ZOSTALA ANULOWANA I ZAPROPONOWALI INNY HOTEL GDZIE SAMA PANI KTORA DO MNIE DZWONILA POINFORMOWALA ZE HOTEL TEZ JEST NIBY 5 GWIAZDEK ALE W POROWNANIU Z HOTELEM KTORY MIALEM WYKUPIONY TO JEST PRZEPASC W STANDARDZIE I OPINIACH KLIJENTOW I DUZO TANSZY W OFERCIE 6 TYS , ZAPROONOWALA ZE JAK I TAK JUZ JESTESMY W DORODZE NA LOTNISKO TO ZEBY SIE ZGODZIC I ODRAZU ZLOZYC REKLAMACJE I TAK UCZYNILE. W ODPOWIEDZI DOSTALEM PROPOZYCJE REKOMPENSATY 500ZL. . ZAPLACILEM ZA WAKACJE 9TYS GDZIE MIELI W OFERCIE ZA 6 TYS . ZLODZIEJE I OSZYSCI
Rainbow Tajlandia, Kambodża, Wietnam
Wycieczka objazdowa Tajlandia,.Kambodża, Wietnam.
Sam program ma sens można zobaczyć 3 kraje w skomasowanje pigułce natomiast jakość oraz obsługa karygodna. Zakwaterowanie w hotelach chyba najtańszych z możliwych, niejednokrotnie pokoje bez okien, przy ruchliwych ulicach, lub w dzielnicach czerwonych latarni. Pomoc rezydenta na miejscu nie występuje trzeba dogadywać sie z lokalnym przewodnikiem lub bezpośrednio z hotelem. Odradzam to biuro, niska jakość jak za tak wysokie pieniadze
Zdecydowanie odradzam jakikolwiek…
Zdecydowanie odradzam jakikolwiek kontakt z Rainbow. To, co przeżyłem przy próbie rezerwacji, to skandal i pokaz całkowitego lekceważenia klienta.
Najpierw otrzymałem od nich oficjalny komunikat, że rezerwacja nie została potwierdzona, wystąpił błąd systemu, a miejsca nie zostały zarezerwowane. Sprawa powinna być prosta, błąd po stronie biura, więc brak umowy i zwrot pieniędzy.
Tymczasem Rainbow zrobiło rzecz absolutnie absurdalną: mimo przyznania się do błędu zaczęli udawać, że rezerwacja jednak istnieje, i próbowali naliczyć mi 20%, a potem nawet 30% kosztów za rzekome „odstąpienie od umowy”.
Umowy, której według ich własnej pierwszej wiadomości w ogóle nie było.
To jest poziom naciągania i manipulacji, jakiego dawno nie widziałem. Kompletny chaos, sprzeczne informacje, brak odpowiedzialności za własne błędy i próba zrzucania kosztów na klienta.
Rainbow zachowuje się jak firma, która liczy na to, że klient się podda i zapłaci, mimo że nie powstała żadna ważna rezerwacja. To jest po prostu nieuczciwe i skrajnie nieprofesjonalne.
Jeśli ktoś ceni swój czas, pieniądze i nerwy trzymajcie się od tej firmy z daleka.
Karol J
Dit is Trustpilot
Lees meer over geverifieerde reviews.