Wakacje wykupione w styczniu a (dziś) 7.04.26r miał być wylot, niestety 6.04.26r około14godzin przed wylotem wysłali maila ze lot odwołany powód ; przewoznik zmienił rozkład lotów. Wg mnie jest to kła... Toon meer
Lees wat reviewers zeggen
Zakupiłem wycieczkę, pobrało pieniądze, a następnie dostałem telefon, że akurat jak zapłaciłem i Itaka dostała pieniądze na konto, to oferta się wyprzedała. Teraz pieniądze przeznaczone na wakacje,... Toon meer
stracony urlop
Wakacje wykupione w styczniu a (dziś) 7.04.26r miał być wylot, niestety 6.04.26r około14godzin przed wylotem wysłali maila ze lot odwołany powód ; przewoznik zmienił rozkład lotów. Wg mnie jest to kłamstwo.
Beautiful packaging with disappointing contents: why Sansi Kendwa Beach Resort (Zanzibar) does not deserve 4 stars
Sansi Kendwa Beach Resort is a hotel that looks attractive on photo and in reviews, but in reality disappoints with its lack of service and complete disregard for safety issues. If you are used to European 4-star standards, this hotel is definitely not for you. We were on vacation during the last days of December - early January.
Pros (what we liked):
• Territory: The hotel is small (only 30 rooms), very cozy and well-maintained. Visually, everything looks nice.
• Location: Proximity to the ocean is a definite plus.
• Staff: Generally friendly people, although sometimes their hospitality becomes intrusive and intrusive.
• Care upon arrival: We were pleasantly surprised to find a modest dinner waiting for us in our room when we checked in at night. Bottled drinking water was provided in the room every day.
Cons (expectations vs. reality):
1. Location and beach: The hotel is located on the very border with a local village. As a result, there is trash and noise right outside the fence. There is no private beach in the usual sense: sun loungers are set up at the boat station. It is impossible to swim there because of the dirt, the smell of fuel, and the mooring ropes.
2. Food and service: The cuisine is extremely poor. Lunch and dinner are constantly delayed. Beach towels may be in short supply because they were not delivered in advance after washing. The price of the hotel is clearly geared towards the European market, but the level of service does not match this.
Critical infrastructure situation:
The main disappointment was the lack of electricity. The administration does not warn about problems, but in fact, we spent a significant part of our vacation without electricity, internet, water, and air conditioning. The generator was turned off at the peak of the heat to save money, without informing us when it would be turned back on. Nights without cooling in such a climate are a dubious pleasure. Instead of relaxing, we spent our time in endless discussions with the administration about “when the power would be turned on.”
Safety (or rather, the lack thereof):
Drones constantly fly over the heads of tourists on the beach (at a height of 10-20 meters). This is a gross violation of operating rules and poses a real threat. The hotel management completely ignored our complaints about this.
Conclusion:
Sansi Kendwa Beach Resort is an example of a business that is ruined by a lack of quality control. The manager, Paul Lemaire, is clearly not up to the task. I was also extremely disappointed with the work of the Itaka agency: there was no response to specific complaints, and the situation at the hotel remains unchanged, because it has “good reviews” according to the agency.
Verdict:
I do not recommend it if you value your comfort, time, and safety. For this money, you can find much better options in Zanzibar, and it is better to book a tour with an agency that cares more about its reputation. And that is definitely not Itaka.
GRAN CANARIA
GRAN CANARIA
sprzątanie - w skali 0-10 - 2 max
czasami tylko zasłane łóżka
- opiekun turystyczny był tylko raz,
brak indywidualnych danych o czasie odjazdu na lotnisko itp. - ogólnie żenada - jak nie w UE.
Nie polecam tego biura podròży
Nie polecam tego biura podròży. Przedstawiają ofertę niezgodną z rzeczywistością na miejscu. Sprawa dotyczy pobytu w okresie ferii zimowych na Gran Canarię w hotelu Abora Buaventura. Itaka sprzedaje ofertę z nazwy "czarterową", a tym samym kupując miejsca w locie rejsowym Wizzair, zmusza klientòw to dostosowania się do limitòw bagażu tego przewoźnika. W konsekwencji podròzni zmuszeni byli do dopłaty do bagażu w cenie od 70 do 120 euro za jeden bagaż.. Jest to sytuacja nie do pomyślenia w innych biurach podròży.
Druga uwaga dotyczy niestety niemiłych i nie posiadających podstawowej wiedzy o hotelu oraz wyspie rezydentek, nastawionych wyłącznie na sprzedaży wycieczek fakultatywnych..Klienci, ktòrzy podròzowali na własną rękę byli traktowani przedmiotowo.
Nie polecam korzystania z usług tego biura..My przynajmniej do czasu zmiany podejścia do klienta z usług tego biura nie skorzystamy.
Totalna porażka
Totalna porażka. Rezydent ma cię w nosie. Karaluchy w hotelu i brak prądu każdego dnia przy 30 stopniach na Zanzibarze. Godzinami bez klimatyzacji.
Wyjazd do Kostaryki
Wyjazd do Kostaryki
Pilotka wycieczki, Pani Karolina,
1. Nie przedstawiła się na lotnisku Okęciu i zaopiekowała się nami przez całą drogę. Byliśmy zdani tylko na siebie aż do wyjścia z lotniska w San Jose. LOT był rejsowy z przesiadką w Amsterdamie. Ludzie nie mieli duże problemy ze znalezieniem odpowiedniej bramki, szczególnie bez znajomości języka angielskiego. Pilot pił piwo w tym czasie. Po przylocie do San Jose wyszła z lotniska a nas nie chciały służby graniczne wypuścić bez podania nazwy hotelu w San Jose.
2. Znajdowała się pod wpływem alkoholu, co uniemożliwiło jej sprawowanie opieki nad grupą. Podczas nocnego spaceru w dżungli (środowisko skrajnie niebezpieczne: jadowite gady, owady), lokalny przewodnik musiał przerwać pracę, aby odprowadzić nietrzeźwą pilotkę do autokaru. Grupa została pozostawiona bez polskojęzycznego tłumacza, przez co nie zrozumieliśmy prawie żadnych informacji o faunie i florze.
3. Samowolne zmiany w programie bez jakiegokolwiek zapytania grupy.
Wulkan Poás i Doka Estate: Zrezygnowano z tych kluczowych punktów programu, argumentując to rzekomo uszkodzonym mostem. Pragnę zauważyć, że przeszkoda ta była możliwa do pokonania poprzez skorzystanie z mniejszych pojazdów lub objazdu, co jednak nie zostało podjęte przez organizatora. W zamian zaoferowano wulkan Irazú (obiekt o niższej renomie ) i zwykłą małą fabryczkę kakao.
@majkel:A na podróż 12 godzin na…
@majkel:A na podróż 12 godzin na Zanzibar Itaka wysyła ludzi w dopchanym do ostatniego miejsca 737 enter air bez monitorów bez żadnego dostępu do USB ,w samolocie nie można się drzemnac bo organizują wyprzedaże jak na jarmarku.Nie jestem bardzo wymagający ale to było bardzo słabe tak oszczędzac na długich lotach ,jeśli następnym razem wraz z żoną zobaczymy w ofercie te linie zmienimy biuro podróży .Duuuzy minus
Bylem pare rezy z itaka
Bylem pare rezy z itaka. Musze pochwalić fajne wycieczki ale są one bardzo nierównomierne i niektore duzo lepsze od innych mimo podobnej ceny. Poza tym moejscowosci sie powtarzaja i troche jedt to bez sensu. Poza tym powinna byc mozliwosc nie placenia za kościoły ktorych nie chce sie ogladac bo serio sa ciekawrze rzeczy niz odwiedzanie codziennie po 2+3 koscioly. Kierowcy sa bardzo uprzejmi i wykwalifikowani. Hotele roznie zalezy jak sie trafi niektóre są super ale inne to porażka tak smao z jedzeniem. Raz trafilo sie dramatycznie a raz bardzo elegancko. Nie wiadomo czego sie spodziewać no ale jest to zakwaterowanie za najnizsza cene wiec trzeba byc gotowym.
Największym minusem tych wycieczek objazdowych są przestarzałe autokary! Jak jeździłem kiedyś polskim busem w 2011 roku to one byly w duzo lepszym stanie a to bylo 15 lat temu! Okropna ciasnota nie da rady nog rozprostować, niewygodne siedzenia. Bus w srodku stary, niewyczyszczony (porządnie) aż śmierdzi starością. Z szyby obok mnie podczas deszczu ciekła do środka mocno woda! Dodatkowo podczas podróży w środku czuć bylo spaliny od silnika ktore wdychalismy przez cały wyjazd i powrót do Polski! To skandal. Bardzo tez nie polecam opiekunki Iwony z ktora jechalem do Wloch. Malo sympatyczna i poczuwajaca sie osoba. Widać ze jest juz zmęczona ta praca i kontaktem z turystami bo szybko sie irytuje i mało poczuwa a przeciez jest za nas odpowiedzialna czy tego chce czu nie. Te jej miny do teraz mam przed oczami. Slyszalem ze nie jest to jedynie moja opinia. Mimo wszyskto jestem zadowolony bo wycieczki są ciekawe i mozna zoabczyc duzo fajnych miejsc po kolei za calkiem w przypadku cene takze polecam i na pewno pojadę jeszcze raz mam nadzieje ze wymienia autobusy na wygodniejsze!
Byliśmy na urlopie w Fuerteventura i…
Byliśmy na urlopie w Fuerteventura i bardzo mile wspominamy pobyt i całą wyprawę począwszy od lotu.Szczególne podziękowania dla Pani rezydentki Karoliny Gajęckiej za to że służyła pomocą 24 na dobę,pełny profesjonalizm.polecam
Wakacje z pluskwami na 5 gwiazdkowym Thassos
Paradoksalnie wykupiliśmy wycieczke w 5 gwiazdkowym hotelu na Thassos Blue Dream Palace gdzie jakość pokoju który otrzymaliśmy był poniżej 3 gwiazdek na Krecie której byliśmy rok wcześniej. Bezużyteczny balkon pod którym przez 24h na dobę chodziły wentylatory od kuchni. Wentylatory generowały tyle hałasu że nie dało się spokojnie rozmawiać. Nie mówiąc o zapachach.
Robaki w łazience i grzyb? To standard 5 gwiazdek ITAKI? Klimatycznego ponad 100€ nie zapomnieli wziąć jak przystało na 5 gwiazdek. Jeśli nie masz pokoju z walk in basenem albo jacuzzi to reszta pokoji to dramat, brud, smród, pluskwy. A ITAKA ma to w nosie nie ustosunkowali się do reklamacji od września. Zaproponowali jedynie bon na 500zl na kolejne wakacje do wykorzystania. Te wakacje kosztowały 12tys. za nerwy i syf.
Odradzam
Odradzam. Korzystaliśmy rodzinnie z oferty podróży na Bali liniami rejsowymi Qatar Airways. Itaka odmówiła nam podania numeru rezerwacji, co uniemożliwiło nam wcześniejszą odprawę. Nasza prośba, by biuro nas odprawiło i zarezerwowało bilety koło siebie zostało bez odpowiedzi. W efekcie każdy członek rodziny siedział gdzie indziej w samolocie, mimo że na lotnisku byliśmy 3,5 godziny przed odlotem w celu wcześniejszej odprawy. Napisaliśmy od razu skargę na takie działanie, również pozostała bez odpowiedzi do dzisiaj. Itaka nie dba o swoich klientów, a my więcej nie skorzystamy z jej ofert.
Nie polecam Itaki
Nie polecam Itaki. Byłam stałą klientką do ostatniego wyjazdu do Hiszpanii w październiku 2025. Po pierwsze transfer nie dowiózł nas do hotelu, tylko wysadził w polu o 24:00 w nocy z dziećmi i radź se sama. Po drugie na miejscu okazało się, że nie ma naszego pokoju. Czekałyśmy ponad godzinę aż znajdą jakieś rozwiązanie i dadzą nam pokój zastępczy. Po trzecie za płotem wyburzenia całego budynku - ogromny hałas, który nawet nie pozwalał spać nie wspomnę o rozmawianiu na tarasie. Reklamacja została odrzucona, ale przetrzymana przez 30 dni , abym nie była w stanie wystawić opinii na ich stronie. Zmienię biuro bo konkurencja jest spora a Itaka nie potrafi zaopiekować się klientem a tym bardziej wziąć reklamacji na klatę i zrekompensować mi nieudanych wakacji.
Zamrożone pieniądze na kilka dni.
Teraz pieniądze przeznaczone na wakacje, są zamrożone na kilka dni (w sumie 5 dni, weekend plus 3 dni robocze). Moje last minute wisi u nich na koncie, a ja siedzę w domu.
Bez przeprosin, bez zadośćuczynia jakiegokolwiek. Obsługa klienta bardzo słaba.
Не раджу купувати громадянам України
Для осіб не польського походження, не раджу співпрацю з агенцією itaka в Познані (Posnania). Консультантки weronika kazmierczak i aleksandra lewandowska поводились непрофесійно. На мій аргумент про їх некомпетенцію, aleksandra lewandowska відповіла сміючись, в присутності польських клієнтів, що це мовний барєр. Її твердження не відповідає дійсності, адже я вільно володію польською (єдине маю малий акцент). Дана особа на усі мої запитання відповідала у спосіб непрофесійний, весь час мене перебивала та трактувала як особу неосвічену.
Itaka najgorsze agencja
Dzień dobry. Jesteśmy klientami Ithaki. Zarezerwowaliśmy wakacje w hotelu Ivi Cyrena Island Aqua Park Resort w Egipcie. Zapłaciliśmy wszystko z góry. Kierownik bardzo dobrze się z nami współpracował, proponując i wybierając dla nas opcję, na którą zgodziliśmy się z biura podróży. Po przyjeździe okazało się jednak, że przewieziono nas do innego hotelu, Aurora Oriental Resort, o czym dowiedzieliśmy się dopiero na przystanku autobusowym. To nasze pierwsze wakacje od 8 lat i okazało się, że wybieraliśmy hotel za rafą, ze zjeżdżalniami, niedaleko morza, pięknym wnętrzem, doskonałym jedzeniem i głębokim morzem – głębokość wody przy bojach wynosi 60 cm, a od brzegu jest 80 m. Szanowni Państwo, nie polecam tej firmy. Kontaktując się z kierownikiem, wyjaśnił, że na razie nic nie wiadomo. W recepcji wyjaśniono nam, że jesteśmy tu przez cały okres wakacji. Przedstawiciel firmy Itaka na miejscu wyjaśnił, że będzie kolejne spotkanie, ale najprawdopodobniej zatrzymamy się w tym hotelu. Wszystko to powoduje ogromne niedogodności, ekscytację, a ponieważ mam problemy zdrowotne, ta sytuacja tylko pogorszyła mój stan. Zamiast odpoczynku odczuwamy niepokój i podwyższone ciśnienie krwi, co bardzo negatywnie wpływa na nasze zdrowie, a zamiast odpoczynku otrzymujemy jedynie niezadowolenie i pytania, na które nie ma odpowiedzi. Umowy traktuję bardzo poważnie, ponieważ stale z nimi współpracuję, a tutaj warunki zostały zmienione jednostronnie, bez wiedzy drugiej strony. Taka sytuacja jest dla nich uważana za normalną. Całe wakacje spędzamy w niepewności „na walizkach”, chociaż zgodnie z naszymi ustaleniami Itaka ze swojej strony powinna była zapewnić nam usługi, za które zapłaciliśmy, zgodnie z umową, a my powinniśmy już rozpakować nasze rzeczy i odpocząć. Nawiasem mówiąc, po spotkaniu z niekompetentnym kierownikiem firmy Itaka, panem Bassimem Kamelem Tawfeekiem, osobą, która ciągle podaje różne informacje, oszukuje, zachowuje się niegrzecznie, błądzi w swoich zeznaniach, ciągle przerywa i nosi koszulkę Itaka, twierdzi, że naprawdę tam pracuje, a nie pracuje, zachowuje się nieodpowiednio, w pewnym stopniu zagrażając mojemu zdrowiu, sam był stale zdenerwowany i uspokajał wczasowiczów, sytuacja nie została rozwiązana, a czas ucieka. A niektórzy zapłacili za 14 dni urlopu. Dlatego zwrócili się do tej firmy z prośbą o rozwiązanie tej sprawy dzisiaj, abyście zrozumieli, moi przyjaciele, że to dla nich normalna sytuacja, że zakwaterują nas w hotelu, za który środki zostały wpłacone w całości na czas, a rekompensata za niedogodności nie jest ich sprawą. Zasugerowaliśmy im, że jeśli nie mają pokoi w tym hotelu, to firma mogłaby przenieść kogoś i zapewnić nam dobry pokój w hotelu, za który zapłaciliśmy. Gdybyście mieli jakiekolwiek problemy, moglibyście uprzedzić o tym wcześniej, a my poszukalibyśmy innego hotelu. Nie kupiliśmy gorącej wycieczki, ale za pełną cenę. Przedstawiciel firmy Ithaca na miejscu generalnie odmawiał rozwiązania tego problemu i zachowywał się w sposób zagrażający mojemu zdrowiu i życiu, a w większości przypadków nieodpowiedni. Odmówił jakiejkolwiek pomocy i unikał odpowiedzialności. Firma nie wywiązuje się ze swoich obietnic, w ogóle jej nie polecam. Szanowni Państwo, jest wielu innych touroperatorów, sprawdźcie inne firmy, oczywiście, jeśli chcecie dobrze wypocząć.
Zdecydowanie nie polecam Itaki
Zdecydowanie nie polecam Itaki. Przywieziono nas do hotelu o 4 rano, ale pokoje były dostępne dopiero od 14:00. Nikt wcześniej nas o tym nie poinformował. Sytuacja była szczególnie trudna dla rodzin z małymi dziećmi, które były zmęczone i płakały z powodu braku odpoczynku. Starsze osoby, które także podróżowały z nami, były wyraźnie osłabione – hotel nie zapewnił nawet wody ani miejsca do odpoczynku w komfortowych warunkach.
Rozumiem, że godziny check-in są ustalane przez hotel, ale obowiązkiem biura podróży jest poinformowanie klientów o takich problematycznych kwestiach. Oczekiwanie w lobby przez 10 godzin po nocnym locie było nie tylko niewygodne, ale wręcz niehumanitarne.
Jeśli podróżujecie z dziećmi lub starszymi osobami, zastanówcie się dwa razy przed wyborem Itaki. My na pewno więcej z tego biura nie skorzystamy
Odpuść sobie! Nie warto!
Obsługa klienta i podejście do klienta po zakupieniu usługi jest zerowa. Nie oczekuj jakiejkolwiek pomocy lub wsparcia.
Nieprzyjemne zakończenie udanych…
Nieprzyjemne zakończenie udanych wakacji z Itaką
Nie był to nasz pierwszy wyjazd z Itaką – wcześniej zawsze byliśmy zadowoleni. Również tym razem wszystko zaczęło się dobrze i planowaliśmy wystawić pozytywną opinię. Niestety, ostatnie godziny wyjazdu całkowicie zepsuły nasze wrażenie.
Zamieszanie z godziną transferu
W holu hotelu wywieszono godzinę wyjazdu, która różniła się prawie o godzinę od tej podanej w aplikacji mobilnej. Z rocznym dzieckiem czekaliśmy godzinę na przystanku. Dopiero po telefonie do rezydenta okazało się, że hotel wywiesił błędną informację.
Owszem, poprawna godzina była dostępna w aplikacji. Ale co, jeśli nie mielibyśmy internetu? Klienci mają prawo polegać na informacjach dostępnych na miejscu, przekazanych przez organizatora.
Transfer – chaos i niedbalstwo
Gdy przyjechał kierowca, poinformował nas, że ma zabrać tylko 4 osoby i nie został poinformowany o naszym dziecku (które miało wykupione osobne miejsce). Wprost powiedział, że nie może go zabrać, bo nie wie, kto zapłaci karę, jeśli coś się stanie. To było bardzo nieprzyjemne.
Samochód okazał się zbyt mały
Bagaże się nie zmieściły. Wózek dziecięcy trzeba było położyć z przodu, przez co mężowi było bardzo niewygodnie, a dziecko jechaliśmy z rękach. Nie było żadnego fotelika, mimo że dziecko ma tylko 1 rok. To rażące naruszenie podstawowych zasad bezpieczeństwa.
Zamiast komfortu – stres i brak szacunku
Zapłaciliśmy za usługę, komfortowy i spokojny transfer. Zamiast tego musieliśmy naprawiać cudze błędy, znosić nieuprzejme uwagi, łamać zasady bezpieczeństwa i czuć się winni za coś, za co nie odpowiadamy. To nie jest poziom, jakiego oczekuje się od firmy, której ufa się nie pierwszy raz.
Po takim incydencie nie jesteśmy pewni, czy jeszcze kiedyś skorzystamy z usług Itaki
Zamiast pozytywnego zakończenia podróży – pozostał niesmak i rozczarowanie.
All inclusive na dominikanie to żart
All inclusive na dominikanie to żart! Wszystko dodatkowo płatne, woda i sok za darmo. Nigdy więcej itaki
Czy ITAKA ma problemy finansowe?
Czy ITAKA ma problemy finansowe?
Pytam, ponieważ obsługa mojego wyjazdu na to wskazuje. ITAKA na niewiele ponad miesiąc przed wylotem zmieniła hotel, do którego mieliśmy polecieć (Tajlandia), życząc sobie przy tym dopłaty do wyjazdu. Dodatkowo zmiana na hotel o gorszych opiniach.
Nie byliśmy zadowoleni z tej decyzji, ale postanowiliśmy zaakceptować nowe warunki. Po dwóch tygodniach od tego wydarzenia otrzymaliśmy informację, że na miejscu mamy dopłacić 3x950zł za kolację sylwestrową, której nie zamawialiśmy. Nie zgodziliśmy się na to. Itaka zaproponowała hotel alternatywny - oczywiście ponownie gorszy niż pierwotnie wybrany. Co będzie dalej? Nie wiem, ale przestrzegam przed wybieraniem tego biura - dużo bezpieczniej organizować wyjazd samodzielnie. Wybraliśmy Itakę tylko ze względu na BON WAKACYJNY, który musimy wykorzystać.
Dit is Trustpilot
Lees meer over geverifieerde reviews.