Over de jaren heen in heel wat projecten gestort (meestal bedragen rond de 150 a 250 euro per project). Jammer genoeg zijn er hier en daar een paar afgeschreven of serieus afgewaardeerd (waarvoor ik p... Toon meer

Investeren via Lendahand zorgt zeker voor een win-win situatie. Je biedt mensen uit de derde wereld de mogelijkheid om buiten de banken om toch aan het noodzakelijke kapitaal te geraken waarmee zij... Toon meer

Hele fijne, duidelijke dienst en website. Top dat je kleine ondernemers kunt steunen én tegelijk zelf je geld investeren en laten renderen. De nieuwe atuo-invest functie zorgt ervoor dat nu echt h... Toon meer

Allereerst: Wij gebruiken Nederlands als taal. B. De cijfers zijn niet aktueel. DIE van Creze zijn bijna 3 jaar oud. C.Er is een aantal dagen tussen aankondiging van rente en/of aflossing en daad... Toon meer

1. Beleggingsadvies

Invest with social and financial return. Help entrepreneurs in developing countries grow their businesses by investing in their crowdfunding projects. Start with as little as €10 and earn up to 7% annual interest.

4,1

Goed

TrustScore 4 uit 5

Heeft 100% van zijn negatieve reviews beantwoord

Een goede manier om goed te doen

Lendahand maakt het mogelijk om jouw geld ook maatschappelijk goed te parkeren. Het duurt even voordat het syseeem op gang komt, maar als het eenmaal loopt gaat het gesmeerd. Ik krijg echt het gevoel dat ik een klein beetje bijdraag aan de financieriongsbehoefte van mensen die het nodig hebben. Let wel op dat het 3 jaar duurt voordat jouw investering is terugbetaald. Daar staat een leuke rentevergoeding tegenover. In tegenstelling tot andere deelnemers heb ik nog geen afschrijvingen gezien. Als die komen verwacht ik dat die binnen de voorgbestelde marges blijven en dat is ingecalculeerd. Het zou me zeer tegenvallen als ook ik veel moet afschrijven.
Inmiddels is die tegenvaller daar; plotseling staat een terugbetaling van € 3.600 op onzeker. Niet duidelijk is wanneer daarover wordt beslist. Onduidelijk is op basis waarvan wie over mijn geld beslist. Ik krijg een bla bla antwoord op mijn mailtje. Hierdoor schiet mijn rating van 5 naar 4 nu naar 1. Jammer, ik was zo enthousiast.

14 februari 2024

De kredietanalisten van Lendahand zijn…

De kredietanalisten van Lendahand zijn echt dramatisch slecht. Veel van de projecten die de afgelopen jaren zijn aangeboden, hebben achteraf gezien een zeer hoog risico tegen een veel te lage rente. Meer dan de helft van mijn projecten hebben inmiddels vertraging opgelopen en de eerste afschrijvingen van 2024 heb ik ook al kunnen doen. Ik verwacht ook nog aanzienlijke afschrijvingen in de toekomst.

Op deze manier wordt er weinig impact gemaakt, behalve een negatieve impact op de bankrekening van investeerders. Aan bedrijven die een paar jaar geld verbranden en daarna failliet gaan, hebben landen die zich economisch moeten ontwikkelen maar bar weinig...

31 januari 2024

Hoi Wilfred,

Dank voor je reactie en vervelend om te horen dat een aantal bedrijven waarin je hebt geïnvesteerd een betaalachterstand hebben opgelopen. We herkennen je situatie. Het gaat dan om zogenaamde 'directe' leningen. Dus van onze crowd-investeerders direct aan een bedrijf. En dan in het bijzonder in de duurzame energie sector in Afrika. Die bedrijven hebben het door uiteenlopende omstandigheden erg lastig op het moment.

Om die reden bieden we dit soort 'directe' leningen niet meer aan. Op het moment bieden we voornamelijk investeringsmogelijkheden aan in financiële instellingen. Historisch gezien zijn dit soort leningen een stuk veiliger gebleken. Daarnaast help je met zo'n lening een grote groep onderbedeelde ondernemers in het land waar de instelling actief is. Het historisch netto rendement (rente minus afschrijving) bij Lendahand van dit soort instituten is ongeveer 4%. Maar ook hier geldt: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Binnenkort komen we met meer nieuws over hoe we in de toekomst om willen gaan met de directe leningen.

Wellicht dat je ons dan nog eens een kans wil geven. Mocht je nog vragen hebben kan je ons altijd een mailtje sturen op info@lendahand.com

Ceciel

Het is een sympathiek idee maar eenrichtingsverkeer

Het is een sympathiek idee. Ik zie het als mijn bijdrage aan de wereld die het nodig heeft. Ooit € 5000 ingelegd en daar is nu ongeveer minder dan de helft - inclusief rente - van over. Ik leg dit voortdurend weer opnieuw in - met geretourneerde bedragen; het worden telkens kleinere bedragen - totdat mijn hele investering op is.

30 januari 2024

Antwoord van Lendahand

Fijn om te lezen dat je - ondanks enkele tegenslagen - impact blijft maken met jouw investeringen, Erik. We herkennen de situatie die je omschrijf waarbij 'directe' leningen betaalachterstanden hebben opgelopen of zelfs volledig afgeschreven moesten worden. Deze bedrijven hebben het door uiteenlopende omstandigheden lastig waardoor ze het bedrag niet (volledig) kunnen terugbetalen.

Om die reden bieden we dit soort leningen nog maar mondjesmaat aan. Dit betekent dat leningen aan financiële instellingen een groter onderdeel zullen vormen van ons projectaanbod. Deze projecten hebben een netto rendement van 4% (rente minus afschrijvingen). Belangrijk om daarbij te vermelden dat resultaten behaald in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

We hopen oprecht dat jouw investeringen in de komende jaren daardoor weer een positief rendement zullen zien, zodat je impact kunt blijven maken op de wereld die het zo hard nodig heeft.

Mocht je vragen hebben, dan kun je ons bereiken op: info@lendahand.com.

Groot risico

Ik heb zo’n €10000 verdeeld over 12 projecten of zo geïnvesteerd.

Het is een sympathiek idee, en het platform en de communicatie zijn helder.

Echter, 4 van mijn 12 projecten hebben vertraging, sommige al maandenlang. Ik ga er dus vanuit dat ik dat geld nooit meer terugzie.

Toen de rente bij banken 0% was, was de 5% van een gemiddelde Lendahand project interessant. Nu de rente op spaargeld omhoog is, zou de rente bij Lendahand ook omhoog moeten. Maar dat is niet gebeurd.

Kortom, hoe sympathiek het ook is, het grote risico is het kleine rentepremium niet waard.

23 januari 2024

Antwoord van Lendahand

Bedankt voor je feedback en voor je betrokkenheid bij onze projecten. Het is fijn om te horen dat je het idee achter ons platform en onze communicatie waardeert, Michiel.

We begrijpen je zorgen over de vertragingen bij een deel van je projecten. Hoewel investeren altijd risico's met zich meebrengt, streven we ernaar om transparant te zijn over deze risico's en dit te minimaliseren.

Wat betreft de rente, we zijn constant bezig om onze voorwaarden af te stemmen op de markt en onze missie om impact te maken. We nemen je feedback serieus en nemen dit mee in onze evaluatie.

We hopen dat je, ondanks de huidige uitdagingen, de potentie van impactinvesteringen blijft zien en ons de kans geeft om je vertrouwen te herstellen. Mocht je verdere vragen of zorgen hebben, staan we altijd open voor een gesprek via Info@lendahand.com.

EEN WAARSCHUWING

EEN WAARSCHUWING
Die laatste positieve schrijvers hebben kennelijk nog geen ervaringen met Lendahand. Ik wel: al drie bedrijven waaraan ik geld heb geleend, betalen niet terug. Dat gaat om liefst 3478 euro totaal. Gevraagd aan Lendahand waarom die betreffende firma's niet failliet worden verklaard (tenslotte gaat het om leningen en niet om aandelen) krijg ik een vaag antwoord dat mededogen moet opwekken. Het schuurt dat het nodig is nieuwe klanten te lokken met 500 euro garantie. Bestaande klanten krijgen maandelijks zoethoudende berichten, geen enkele compensatie.

15 januari 2024

Investeren voor positieve impact

Ik ben enthousiast over de doelstelling van Lendahand en vind de informatie die ze geven over de projecten die ze ondersteunen interessant. Ik investeer kleine bedragen verspreid over verschillende project en krijg tot nu toe op tijd terugbetaald, maar ben me bewust van het risico van dergelijke investeringen.

3 januari 2024

Al mijn investeringen afschrijven

Dacht in diverse projecten te gaan bij bedrijven die erop papier goed voor staan en ook nuttige zaken leveren (zonnepanelen in afrika). Niets is minder waar, op dit moment kan ik bijna al mijn geïnvesteerde geld afschrijven.
op uit betaal dag krijg ik alleen maar mailtjes met excuses waarom ik mijn geld niet krijg.... en over nieuwe projecten.
Maak niet dezelfde fout als ik.

15 december 2023

Antwoord van Lendahand

Bedankt voor het delen van je ervaringen, Guido, en ik vind het vervelend om te horen dat je te maken hebt gehad met betaalachterstanden bij enkele van je investeringen. Ik begrijp hoe frustrerend dit moet zijn. De duurzame energiesector heeft, door verschillende omstandigheden, te maken met grote uitdagingen.

Je hebt misschien gemerkt dat we 'directe' leningen aan bedrijven niet meer actief promoten op Lendahand. In plaats daarvan richten we ons nu meer op het aanbieden van investeringsmogelijkheden in Financiële Instellingen. Deze zijn, historisch gezien, stabieler gebleken. Het gemiddelde netto rendement van deze investeringen bij Lendahand is rond de 4%, hoewel we altijd benadrukken dat resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst zijn.

We zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van nieuwe strategieën voor de aanpak van directe leningen. Hier heb je vorige week een mail over ontvangen. Wellicht dat je ons nog eens een kans wil geven.

Annuleren binnen 4 dagen? Nonsens

Doel is goed, maar reageren niet op berichten bij annulering investering.
Ik heb ze binnen de vier dagen verzocht mijn investering te annuleren, zonder respons.

12/12 update; contact gehad en ze gaan het oplossen.

11 december 2023

Antwoord van Lendahand

Fijn dat we het alsnog samen hebben kunnen oplossen.

Pas op er wordt veel (deels) afgeschreven

Beleg nu een aantal jaren via Lendahand.
Het valt me op er worden erg veel projecten de laatste tijd worden afgeschreven. Jammer dat er geen buffer is om dit op te vangen. Een of ander slap excuus met veel*bla bla* gehalte.
Projecten die (deels) afgeschreven zijn zijn
NewLight Africa, SolarNow B.V.,Soko Inc.. Heb het nog niet over de achterstanden.
Mijn rendement is nu ongeveer 0% over de gehele periode.
Neem zelf niet meer deel aan een nieuw project. Het risico is mij te groot.

Even een update:

Er zijn nu projecten waar 100% nog steeds niet terugbetaald zijn.
YAK Fair Trade 12 bijvoorbeeld.
Totaal rendement is nu zwaar negatief.

Bezint eer ge begint.

30 oktober 2023

Risico is veel te hoog.

Ik leen sinds 2015 steeds kleine bedragen uit. Op dit moment een negatief rendement, en de toekomst ziet er niet rooskleurig uit met allerlei projecten die vertraagd zijn.
Hoewel Lendahand een betrouwbaar platform is als het gaat om communicatie en transparantie, wil ik toch een waarschuwing geven dat het echt hoog-risico investeren betreft! Wat mij betreft weegt de rente absoluut niet op tegen het risico.
U kunt ook Lendahand als goede doelen organisatie beschouwen (impact donation), waarbij u geen rendement verwacht, dan is er niks aan de hand.

17 oktober 2023

Heel teleurgesteld

Heel teleurgesteld. Meerdere projecten die nu een achterstand hebben met betalingen. Zelfs Bwise vanaf april 2022. En van lopende investeringen van Tugende net bericht dat er 70% afgeschreven wordt. Ik heb gespreid geïnvesteerd. Maar me niet gerealiseerd (natuurlijk altijd achteraf) dat ik heb geïnvesteerd in Tugende 3, Tugende 5, Tugende 6, Tugende 7 en Tugende 8. En dat het dan niet zo is dat individuele projecten mislukken, maar dat je dan met al je Tugende investering risico loopt. Geen Lendahand meer voor mij. Zo teveel risico.
De reactie van Lendahand is voor mij nog steeds teleurstellend. Als je nu investeert krijg je ook een eerste garantie. @Lendahand, Het zou fijn zijn als jullie mij als oud investeerder ook tegemoet zouden komen.

16 oktober 2023

Antwoord van Lendahand

Allereerst wil ik je bedanken voor het delen van jouw ervaring met Lendahand. Ik vind het jammer om te horen dat bepaalde investeringen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Ik begrijp dat dit teleurstellend voor je is geweest.

We hebben naar aanleiding van feedback zoals die van jou recentelijk labels toegevoegd aan onze projecten, om mensen bewust te maken dat ze al eerder in een project van een leningnemer geinvesteerd hebben. Zoals bij jou het geval was bij Tugende. Op deze manier hopen we dat investeerders bewuster gaan spreiden en dus de risico's verminderen. Ik kan me voorstellen dat deze wijziging op onze projectenpagina voor jou te laat komt.

Mocht je in de toekomst toch nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij het diversifiëren van je investeringen, staan we voor je klaar.

Update: Marja ik kom graag met je in contact. Zou je ons even willen mailen op: info@lendahand.com? Dankjewel!

Ceciel

Ik heb mijn lesje geleerd

Ik heb mijn lesje geleerd. Geld lenen aan ondernemers in onstabiele omgevingen (veelal Afrikaanse landen) heeft mij een negatief resultaat opgeleverd. Lendehand houdt geen reserves aan voor falende projecten en zorgt er wel voor dat hun eigen risico's afgedekt zijn.
1000 euro's verloren en dat is meer dan mijn rendement de afgelopen jaren.

27 augustus 2023

Gerrit

Het valt op dat het voornamelijk de Afrikaanse investeringen zijn waar veel problemen mee zijn,de andere investeringen lopen goed.

24 augustus 2023

risico is erg hoog

Ik investeer al 5 jaar, maar het laatste jaar gaat het erg slecht. (Ik hoop eind 2024 in totaal 2.800 euro aan rente te hebben ontvangen, maar alleen de afschrijving op Redavia is vermoedelijk al meer.) Het advies om de investeringen te spreiden heb ik opgevolgd, maar dat levert nu maandelijks een reeks mailtjes over vertraagde en failliete projecten (Soko, Milaap, Bwise, Redavia, Tugende, Yak). Ik investeer ook in de projecten van een andere duurzaamheidsorganisatie en daar heb ik geen negatieve ervaringen.

16 augustus 2023

Dit jaar minder tevreden. HEEL JAMMER

het laatste jaar gaat het een stuk minder goed. diverse projecten vertraging of echt geflopt krijg ik de indruk. ik was heel tevreden jarenlang maar ga nu niet meer herinvesteren.

14 april 2023

Antwoord van Lendahand

Wat jammer dat u het zo ervaart Els, het klopt inderdaad dat er een paar projecten zijn die vertraging hebben met terugbetalen, maar dit betekent niet dat u helemaal niets terug gaat ontvangen. Hoewel wij een langdurige en strenge toelatingsprocedure hanteren alvorens wij in zee gaan met een nieuwe partner kan het soms toch voorkomen dat deze ondernemers in de loop der tijd in de problemen raken. In zulke situaties proberen we altijd om samen met andere crediteuren en aandeelhouders tot een zo goed mogelijke oplossing te komen en de schade voor investeerders zoveel mogelijk te beperken.

telefonisch niet bereikbaar

telefonisch niet bereikbaar, na het inspreken van de voicemail belt er ook niemand terug

31 maart 2023

Antwoord van Lendahand

Beste Casper, wat vervelend om te lezen! Wij bellen echter altijd terug als er een naam en telefoonnummer wordt achtergelaten anders zijn we altijd bereikbaar via info@lendahand.com

Denise

Investeren met een sociale insteek maar hoge risico's

Fantastisch om te kunnen investeren op een platform met een sociale missie. De risico/rendementsverhouding is echter niet op orde op dit platform. Diverse investeringsprojecten betreffen zeer risicovolle start-ups in ontwikkelingslanden tegen een rente rond de 5%. Er zijn het afgelopen jaar diverse projecten vertraagd of in default geraakt. Het (credit) risk management moet echt een stuk beter op dit platform.
De website is verder overzichtelijk, maar mist wel een aantal functies en is vaak tergend traag...

14 maart 2023

Beste Will,

Het klopt inderdaad dat investeren risico's met zich meebrengt, daarnaast bieden wij geen hulp bij starts-ups, voordat wij een project toelaten evalueren wij eerst de financiële historie van de bedrijven die bij ons komen voor hulp. Wij bieden alleen hulp als we weten dat de ondernemers dit ook kunnen terugbetalen, deze ondernemers komen namelijk niet voor niets bij ons terecht en wij willen niet dat deze ondernemers er slechter uitkomen. Het is inderdaad zo dat het soms voorkomt dat een ondernemer in de problemen komt en dat we dan langer moeten wachten op een terugbetaling, helaas kunnen we dit soms niet overzien.

We zijn op dit moment bezig met het verbeteren van onze website. Bedankt voor uw review Will.

Bekijk het als ontwikkelingshulp

Het loopt niet echt vlot, heb ik de indruk. Meerdere projecten die failliet gaan en geld dat je niet zult terugzien. Ik heb er alvast flink mijn broek aan gescheurd. Een fijn idee, waardevolle projecten in ontwikkelingslanden steunen, maar je wil wel op z'n minst je inleg terug. Ik hoop nog iets terug te krijgen, maar van zodra dat afgerond is, ga ik mij wel beperken tot europese projecten via andere kanalen.

15 februari 2023

Antwoord van Lendahand

We waarderen uw hulp met het maken van impact in ontwikkelingslanden. Om risico's van verlies te beperken raden wij ook altijd al om kleine bedragen te investeren middels spreiding over verschillende projecten. Al komt het niet vaak voor dat er een bedrijf failliet gaat, dat hebben we in de afgelopen 10 jaar gelukkig nog niet vaak meegemaakt.

Met vriendelijke groet
Denise

Ik doe al meerdere jaren mee aan…

Ik doe al meerdere jaren mee aan Lendahand. Niet per se voor het rendement, maar ik vind het idee van dit micro krediet wel sympathiek.
Als ik mee doe aan een project is het altijd voor 50 euro.
De 1000 euro waar ik 5 jaar geleden mee ben begonnen is nauwelijks meer geworden. Twee projecten zijn afgeschreven (-50 euro en -37,50)
6 projecten hebben achterstanden. Van meerdere van deze projecten denk ik dat ik waarschijnlijk niets meer terug krijg. De meeste problemen zijn ontstaan tijdens de corona crisis. Mijn conclusie: als het gaat om het maken van rendement is lendahand misschien niet de beste plaats.
De website werkt prima, en je wordt keurig geinformeerd over de voorgang van de achterstallige betalingen.

16 januari 2023

Beste Thijs,

Bedankt voor uw review! Het klopt inderdaad dat er veel bedrijven zijn die in de problemen zijn gekomen tijdens de corona crisis. Mocht je verder nog vragen hebben over deze projecten dan kun je altijd een mailtje sturen naar info@lendahand.com zodat ik even dieper met je mee kan kijken.

Denise

Reviews in alle talen tonen. (357 reviews)